Akne – riesa ihohuokosissa

  • 0614_tablettiakne

Vaikean aknen hoito vaatii usein reseptilääkkeitä.

Jopa 80 prosenttia murrosikäisistä – ja myös yhä useampi aikuinen – kärsii aknesta. Viime vuosien kaksostutkimuksissa on selvinnyt, että 80 prosenttia akneista selittyy perimällä ja loput ympäristötekijöillä.

– Kyse on monen eri tekijän vaikutuksesta. Perinnölliset tekijät vaikuttavat osaltaan, ihotautien erikoislääkäri Liisa Karppinen sanoo.

Aknen taustalla on talirauhasten tukkeutuminen ja talinerityksen hallitsematon lisääntyminen. Taudin alkuvaiheessa solut eivät uusiutuessa hilseile pois, vaan jäävät kiinni talirauhasen seiniin. Näin syntyy ihohuokosten tukkeumia eli mikrokomedoja, jotka tunnetaan myös mustapäinä. Tukkeuman kasvaessa ihohuokosen seinämä alkaa tihkua tai jopa repeää, jolloin ihohuokosen ympäristöön syntyy tulehdus.

Talineritys kiihtyy, ja ihon normaaliin toimintaan liittyvä Propionibacterium acnes -bakteeri vielä pahentaa tilannetta muuntamalla talia rasvahapoksi, joka aiheuttaa tulehduksen. Tautia vauhdittaa mieshormoni testosteronista muodostuva androgeeni nimeltään dihydrotestosteroni. Se vaikuttaa talirauhasten androgeenireseptoreihin. Vaikean aknen syynä voi olla myös testosteronin ja anabolisten steroidien käyttö.

Aknea on useita eri muotoja lievimmästä ihomatovaiheesta vakavimpiin ontelo- ja arpiaknemuotoihin. Kullekin aknemuodolle on sopivia hoitokeinoja, joista osa on saatavilla ilman reseptiä, osa on reseptivalmisteita. Apteekista saatavien tuotenimien määrä on melkoinen.

Ensimmäinen vaihe aknen hoidossa on paikallinen hoitaminen. Ilman reseptiä saatavista tuotteista hyviä hoitotuloksia voidaan saada bentsoyyliperoksidia sisältävillä voiteilla ja geeleillä. Bentsoyyliperoksidi avaa taliaukkoja, ehkäisee talin eritystä ja toimii antiseptisesti. Bentsoyyliperoksidi on vetyperoksidin sukulainen. Sen haittana on, että se valkaisee tekstiilit, jos ainetta joutuu vaatteille.

Vahvempia, reseptin vaativia tuotteita, ovat voiteet, jotka sisältävät antibiootteja tai A-vitamiinijohdannainen retinoidia. Osassa näitä tuotteita käytetään vaikuttavana aineena lisäksi bentsoyyliperoksidia. Retinoidista valmistettu voide tai geeli sopii alkavan komedoaknen hoitoon. Tätä hoitoa ei suositella vakavampiin aknetyyppeihin, sillä geeli saattaa ärsyttää hoidon alkuvaiheessa ihoa, mikä olisi tulehtuneelle iholle vahingollista.

Retinoidit kuorivat ja hoitavat ihoa, antibiootit puolestaan vähentävät ihossa olevaa tulehdusta.

Aknen hoidossa on saavutettu hyviä tuloksia perinteisillä suun kautta otettavilla antibiooteilla. Hoito aloitetaan usein systemaattisella, suun kautta otettavalla lymesykliini- tai tetrasykliinikuurilla. Hoidon aluksi, 2–4 viikon ajan, vuorokausiannos on melko suuri. Hoitovasteesta riippuen annos lasketaan sopivalle ylläpitoannokselle. Hoito kestää tavallisesti 2–3 kuukautta. Tarvittaessa, jos tetrasykliini ei auta, voidaan aknea hoitaa muillakin antibiooteilla kuten erytromysiinillä tai trimetopriimin ja sulfonamidin yhdistelmällä.

– Myös yhdistelmäehkäisypillerit ovat tyttöjen aknen hoidossa usein toimiva hoitomuoto, varsinkin jos samalla on tarvetta hoitaa raskauden ehkäisy. Estrogeeni ja keltarauhashormoni hillitsevät monilla tehokkaasti talirauhasten toimintaa, ihotautien erikoislääkäri Liisa Karppinen kertoo.

Tehokkaimmin aknea hoidetaan A-vitamiinijohdannainen isotretinoiinilla. Isotretinoiinikuurin aikana talirauhaset pienenevät ja niiden eritys vähenee. Isotretinoiinia käytetään sitkeimpiin tai hankalimpiin aknemuotoihin useita kuukausia kestävänä kuurina. Lääkkeellä on saavutettu hyviä tuloksia, jopa niin, että akne on parantunut kokonaan. Isotretinoiinin on havaittu aiheuttavan sikiövaurioita. Siksi vain ihotautien erikoislääkärit saavat määrätä sitä.  Lisääntymisiässä olevalle naiselle tämän lääkkeen resepti on yleensä vain viikon voimassa, ja hän saa lääkettä kerrallaan korkeintaan kuukaudeksi. Potilaan veriarvoja seurataan säännöllisesti. Ihoa on tärkeä hoitaa säännöllisesti sekä antibiootti- että isotretinoiinihoidon aikana. Päivittäinen ihon puhdistaminen ja kosteutus on aknen hoidossa erittäin tärkeää.

Asiantuntija: Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Liisa Karppinen. Lähteinä myös: Eija Stephansson ja Anita Remitz: Talirauhasten sairaudet, Matti Hannuksela: Aknetaudit (Duodecim)

AKNEVOITEITA

Klindamysiini on antibiootti, joka estää bakteerien proteiinisynteesiä.

Atselaiinihappo estää bakteerien kasvua ja vapaiden rasvahappojen tuotantoa.

Adapaleeni vähentää talitukkeumia ja tulehdusta.

 

Mainitut voiteet ovat reseptivalmisteita.Aknelääke Roaccutan sisältää isotretinoiinia, jonka molekyylikaava on kuvassa.

Lue lisää

Akneihon hoito

Lue lisää muualla verkossa

Tavallinen akne 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje