6 kysymystä atopiasta

  • itseasiasta_atopia

Länsimaissa lähes joka kolmannella on atooppinen taipumus. Tunnetuin atooppisista sairauksista on atooppinen ihottuma.

Atopiaan liittyviin kysymyksiin vastaa ihotautien ja 
allergologian erikoislääkäri Maria Lönnrot.

Mistä atopiassa on kyse?

– Atopialla tarkoitetaan perinnöllistä taipumusta herkistyä ympäristön allergeeneille IgE-vasta-aineita kehittämällä. Atoopikolla on kohonnut riski atooppisiin sairauksiin, joita ovat atooppinen astma, atooppinen ihottuma, ruoka-aineallergia sekä allerginen nuha.
– Jotkut atoopikot ovat täysin oireettomia. Toisille taas tulee useampi sairaus, esimerkiksi astma, siitepölyallergia ja ihottuma.

Kuinka yleistä atopia on?

– Teollistuneissa länsimaissa noin 30 prosentilla väestöstä on atooppinen taipumus.

Voiko atopiaa ennaltaehkäistä?

– Atooppiseen herkistymistaipumukseen ei pysty juurikaan vaikuttamaan. Tupakointi tai tupakansavulle altistuminen lisää astmariskiä, mutta muutoin atooppiset sairaudet niin sanotusti tulevat jos ovat tullakseen. Niiden oirekuva saattaa ailahdella ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Esimerkiksi atooppinen ihottuma on usein hankalampaa flunssien aikana ja talvella, osalla potilaista stressi lietsoo ihottumaa.

Miten atooppinen ihottuma haittaa elämää?

– Sairauteen liittyvä kiusallinen kutina saattaa heikentää huomattavasti elämänlaatua, erityisesti jos ihottuma-alue on laaja ja jos yöunen laatu kärsii kutinasta. Käsissä oleva atooppinen ihottuma saattaa vaikeuttaa ammatissa toimimista esimerkiksi keittiö- ja hoitoaloilla, joissa märkätyö ja runsas käsien peseminen ärsyttävät ihoa ja lisäävät siten ihottumaa.

Miten atooppista ihottumaa hoidetaan?

– Atopiaa hoidetaan useimmiten kuuriluonteisesti käytettävällä kortisonivoiteella tai uudemmalla kalsineuriiniestäjävoiteella sekä perusvoiteilla. Vaikeampiin tapauksiin voidaan käyttää myös valohoitoja tai suun kautta otettavia lääkkeitä.
– Hoito kannattaa aloittaa hydrokortisonivoiteella, jota saa apteekista 0,5 – 2,5 prosentin vahvuisena myös ilman reseptiä. Nämä kaikki luokitellaan miedoiksi kortisonivoiteiksi, ja ne soveltuvat kuuriluonteiseen itsehoitoon.
– Atooppista ihoa voi ja pitääkin pestä päivittäin haalealla vedellä ja miedolla pesunesteellä tai kevyellä perusvoiteella, eli hoitaa ihoa niin sanotulla voidepesulla.

Apteekkari Veli-Matti Lehtola, mitä tuotteita apteekista löytyy atooppisen ihon avuksi?

– Perus- ja lääkevoiteiden rinnalle on kehitetty täsmävoiteita atooppiselle iholle. Nämä uudet voiteet korjaavat, ravitsevat ja vahvistavat ihon hydrolipidikalvoa. Niissä on myös kutinaa hillitseviä tehoaineita sekä innovatiivinen pakkausmenetelmä, jonka ansioista tuote säilyy ilman säilöntäaineita, joille monet ovat herkistyneet.
– Voiteen valintaan vaikuttaa muun muassa ihottuman paikka, käyttäjän ikä sekä vuodenaika. Voideviidakosta sopivimman löytymiseksi kannattaa kääntyä farmaseutin puoleen.

Asiantuntijoina ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Maria Lönnrot sekä apteekkari Veli-Matti Lehtola Ulvilan Apteekista.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje