Syylien hoito: kotona tai lääkärissä

Syylät-syynissä

Syylän aiheuttaja on papilloomavirus, jolta on hankala suojautua. Syylän voi hoitaa itse tai hakea apua lääkäriltä.

Syylän aiheuttaa papilloomavirus, ja se tarttuu kontaktin kautta. Tavallinen syylä on hyvin yleinen vaiva, ja sen saa lähes jokainen jossakin elämänsä vaiheessa. Syylältä ei oikein voikaan suojautua.

Missä syyliä on?

Erityisen yleisiä syylät ovat lapsilla, mutta yhtä hyvin niitä voi saada harmikseen aikuisenakin. Tavallisimmin syylät ilmaantuvat jalkoihin tai käsiin, sellaisiin paikkoihin jotka ovat paljon kosteassa. Jalkapohjassa syylä on useimmiten niillä alueilla, joille kohdistuu eniten painoa. Se voi olla hyvin syvä ja kipeä. Vastaanotolle on tullut lapsia, jotka ontuvat syylän vuoksi.

Jalkapohjassa sijaitsevan syylän päällä voi olla kovettunutta ihoa, jolloin syylän kokoa voi olla vaikea havaita silmämääräisesti. Käsissä syylä kasvaa ulospäin ihosta ja on myös kosmeettinen haitta.

Syylän hoito kotona

Syylä voi ajan mittaan, noin parissa vuodessa, hävitä itsestäänkin, mutta näin ei tapahdu aina. Tätä ei kannata odottaa, varsinkaan jos syylä vaivaa. Hoitaminen onnistuu usein hyvin kotikonsteinkin, mutta hoidon kanssa pitää olla kärsivällinen.

Syylä hoidetaan pois vähitellen, kerros kerrokselta. Paksuuntunut kerros rapsutetaan pois, ja sen alta paljastuvaan pintaan laitetaan esimerkiksi salisyylivalmistetta tai jotakin muuta syylän paikallishoitoon tarkoitettua valmistetta. Tämä toistetaan muutaman päivän välein. Hoidon aikana myös elimistön oma puolustusjärjestelmä saattaa aktivoitua ja alkaa hoitaa syylää vasta-aineillaan.

Syylän hoito lääkärin vastaanotolla

Jos kotihoito ei tehoa, apua voi hakea lääkäriltä. Lääkärin hoitokeinoina ovat laser ja pakastaminen eli kryohoito. Näitä hoitomuotoja tulisi käyttää osaavissa käsissä, jotta syylä saadaan hoidettua täysin pois, arpia jättämättä. Myös lääkärin hoidossa syylän poistaminen saattaa viedä kuukausia ja vaatia useita käyntejä vastaanotolla.

Jos hoito lopetetaan liian varhain, voi seurauksena olla syylän kasvaminen uudestaan. Toisaalta ihmisen elimistöllä on taipumus muodostaa vasta-aineita ja nujertaa viruksia itse.

Syylän hoitoohjeet antoi ihotautien erikoislääkäri Timo Juvakoski Lääkärikeskus Mehiläisestä.

11.10.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje