Puhtaana on parempi leikkiä

koululaisen_hygienia_artikkeli

Koululaisen on kiva keskittyä kouluun, leikkeihin ja liikuntaan puhtaan raikkaana. Miten hän voi huolehtia hygieniastaan?

Ekaluokkalainen osaa pestä hampaansa omatoimisesti, 3-luokkalainen vaihtaa sukat ja alushousut, kun tarve vaatii. Vastuu omasta hygienista saakin kasvaa alakoululaisilla vuosi vuodelta.

”Kolmasluokkalaisen kanssa voi jo keskustella vastuunotosta. Sen ikäiset lähtevät monesti kouluun yksin, joten puhtaiden vaatteiden valitseminen jää lapsen vastuulle”, toteaa kouluterveydenhoitaja Merja Takala, joka työskentelee Tampereella 7–19-vuotiaiden lasten ja nuorten parissa.

Alaluokilla riittää, että peseytyy muutaman kerran viikossa ja aina urheilun jälkeen. Kodin esimerkillä on suuri vaikutus lapsen tottumuksiin. Kun peseytymiseen liittyvät iltatoimet ovat mukava osa päivittäistä arkea, niistä ei tule rasitetta.

”Jos vanhemmat käyvät iltaisin suihkussa, ei lapsikaan osaa mennä nukkumaan ilman suihkua. Kun aikuinen käy urheilun jälkeen suihkussa, lapsikin oppii, eikä tarvitse patistelua.”

Päivittäin suihkuun

Murrosikä tuo mukanaan monia muutoksia, jotka vaikuttavat myös hygieniaan. Hikoilu alkaa jo varhain, ja hiki haisee kainaloissa, nivustaipeissa, sukuelinten alueella ja jaloissa.

”Liikuntatunnille pitäisi olla eri vaatteet ja tunnin jälkeen olisi hyvä käydä suihkussa”, Takala sanoo.

Tässä vaiheessa on hyvä opetella käymään suihkussa päivittäin. Yleensä pelkkä vesi riittää, mutta kainaloihin, käsiin ja jalkoihin voi käyttää mietoa pesuainetta. Kun iho on puhdas, hiki ei haise. Tarvittaessa alkoholittoman deodorantin tai antiperspirantin voi ottaa käyttöön jo alaluokilla.

Kasvojen rasvoittuessa ja näppylöiden ilmaantuessa on tärkeää puhdistaa myös kasvot päivittäin miedolla puhdistusaineella. Finnejä ei kannata puristella. Jos iho-ongelmat häiritsevät, kannattaa näppylöitä näyttää koululääkärille.

Intiimit alueet pestään vedellä

Merja Takala muistuttaa, että murrosikäisen on huolehdittava päivittäin myös intiimihygieniasta. Pesuun käytetään pelkkää vettä. Poikien on tärkeää suihkutella esinahan alusta, ja tytöiltä vaaditaan tarkkuutta varsinkin kuukautisten aikana. Kuukautissuoja on vaihdettava riittävän usein, ja pesua tarvitaan jopa useita kertoja päivässä.

”Tästä puhutaan toivottavasti kotona äidin tai isosiskon kanssa. Vessahygienian kannalta on tärkeää, että kuukautissuoja taitetaan, kääritään vessapaperiin ja laitetaan roskiin.”

Toisinaan murrosikäisellä voi olla mieli niin maassa, ettei hän jaksa huolehtia hygieniastaan. Terveydenhoitaja painottaa, että nuori tarvitsee tällöin kokonaisvaltaista henkistä tukea.

Päivitetty 3.9.2012

Lisätietoa aiheesta muualla

Talirauhaset aktivoituvat murrosiässä

Tavallinen akne

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje