Pään kiusa
Täit puistattavat, mutta eivät ole terveydelle vaarallisia. Oikealla käsittelyllä ja tehokkailla tuotteilla niistä pääsee eroon.
Kouluterveydenhoitaja Laura Aittoniemi Kontulan ala-asteelta Helsingistä vastasi täiepidemioiden torjuntaan liittyviin kysymyksiin. Farmaseutti Taru Saari sekä apteekkari Pirkko Martikainen Kipparlahden apteekista Helsingistä kertoivat, miten apteekki voi auttaa tässä harmillisessa vaivassa.
1. Miksi täiongelma uusiutuu usein varsinkin kouluissa ja päiväkodeissa?
Tarkkaa syytä täiepidemioiden syntyyn ei tiedetä. Pahimmat epidemiat ajoittuvat yleensä alkusyksyyn ja vuodenvaihteeseen. Hiusten puhtaudella tai kodin siisteydellä ei ole mitään tekemistä täi-epidemioiden puhkeamisen kanssa.
2. Mitä pitää tehdä ensimmäiseksi, kun huomaa täin itsellä tai toisella?
Ensimmäinen askel on shampoopesu täiden häätöön sopivalla aineella. Lisäksi on syytä ilmoittaa esimerkiksi koulun terveydenhoitajalle tai opettajalle asiasta, jotta epidemia saataisiin rajattua.
3. Mitä pitää tehdä, jos koulusta tulee tieto täistä, mutta omassa perheessä niitä ei ole?
Vastuu tarkastuksista on vanhemmilla. Ensimmäiseksi on syytä tarkistaa lapsen pää. Jos ei tarkkaan tiedä, mitä tulisi etsiä, niin voi vaikka soittaa kouluterveydenhoitajalle ja kysyä ohjeita.
4. MIten täit tarttuvat?
Täit ruokailevat imemällä verta ja siirtyvät päästä toiseen ravinnon perässä. Tavallisimmin täit tarttuvat päähineiden, hiussolkien, kampojen tms. välityksellä. Läheisessä kontaktissa täit voivat tarttua myös suoraan päästä toiseen.
5. Mistä täin tunnistaa?
Aikuiset täit ovat noin 1–4 millimetrin kokoisia, rusehtavia ja litteitä loisia, joita ei kovin helposti erota hiuksista. Täiden munat eli saivareet taas ovat noin yhden millimetrin kokoisia vaaleita palluroita. Ne kiinnittyvät erityisesti korvien taakse ja niskaan. Tartunnan tunnistaa kutisevasta päänahasta.
6. Miten täit tuhotaan?
Hiusten täishampoopesun jälkeen on pestävä päähineet, hiuspinnit ja -pannat, kaulaliinat, pyöräily- ja muut kypärät, liinavaatteet ynnä muut hiusten kanssa kontaktissa olleet vaatteet yli 60 asteessa. Tekstiilit voi myös pakastaa yön yli. Lisäksi täiden häätöön on syytä käyttää täikampaa, jotta kaikki saivareet saadaan poistettua.
7. Miten valitaan täiden häätöön sopiva tuote?
Valmistetta valittaessa on otettava huomioon täitartunnan saaneen ikä. Raskaana olevien tulee varmistaa tuotteen sopivuus. Isolle perheelle ja pitkiin hiuksiin kannattaa valita hyvin riittoisa pakkaus. Jos on käyttänyt jo tuotetta, joka ei ole auttanut, on hyvä kokeilla toista, jolla on eri vaikutusmekanismi. Ihosairauksista kärsivän kannattaa valita valmiste, joka ei ärsytä ihoa.
8. Mitä eroa on erilaisilla täishampoilla?
Osa täishampoista tappaa täit tukahduttamalla ja kuivaamalla, toiset sisältävät torjunta-ainetta, joka tappaa täit vaikuttamalla niiden hermostoon. Osa valmisteista laitetaan kuiviin hiuksiin, osa kosteisiin. Pakkauksen käyttöohjetta on noudatettava pikkutarkasti, jotta tuote tehoaisi parhaalla mahdollisella tavalla. Suurin osa valmisteista vaatii uusintahoidon noin viikon kuluttua, jotta myös munista kuoriutuneet täit saadaan nujerrettua. Myös täitartunnan estämiseen on tarjolla tuotteita.
TÄIFAKTA x 6
- Täiepidemiat puhkeavat riippumatta kotien siisteydestä.
- Kutiseva päänahka kielii tartunnasta.
- Tarkista lapsen pää kunnolla.
- Ilmoita tartunnasta kouluun
- Valitse sopiva, tehokas täishampoo
- Pese tekstiilit kuudessakymmenessä asteessa.
Uusimmat
- Syylä pois kotikonstein
- Huuliherpes pois tällä aineella
- Muista pestä kädet
- Osaatko sinä hoitaa haavan oikein?
- Pään kiusa
- Mätäkuussa haava tulehtuu herkästi
- Täit - näin häädät loiset
- Miten hoidat hikoilevat jalat?
- Huuliherpeksen hoito-ohje
- Miten hoidat syyhyn?
Avainapteekit-lehti
Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.
Ristikkovastaukset
Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.
Sinustako Avainasiakas?
Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!