Muista pestä kädet

  • tropit_kasienpesu

Tiesitkö, että käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää bakteerien määrää noin 90 prosenttia?

Saippuapesu on hyvä tapa puhdistaa kädet. Käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää bakteerien määrää noin 90 prosenttia. 15 sekuntia on suurin piirtein aika, joka kuluu ”Paljon onnea vaan” -laulun laulamiseen.

Alkoholipitoiset käsihuuhteet ovat antibakteerisia saippuoita tehokkaampia, mutta eivät korvaa saippuaa ja vettä.
Käsienpesuveden on hyvä olla viileää tai haaleaa. Kuuma vesi ja käsien hankaaminen voivat vahingoittaa ihoa. Bakteerit pitävät kynnenalusista, joten kynnet kannattaa pitää lyhyinä. Kädet pitää myös kuivata kunnolla, sillä märät kädet levittävät mikrobeja. Käsien kunnollinen kuivaus kestää noin 20 sekuntia, ilmapuhaltimella 30–45 sekuntia.

Kädet pitää pestä ainakin WC-käynnin jälkeen, ennen syöntiä ja ruoanlaittoa sekä sen jälkeen, kun on ollut kosketuksissa sairaaseen henkilöön. Liian tiheä käsien pesu vahingoittaa ihoa. Käsien ihon ehjänä pitäminen onkin hyvän käsihygienian perusta.

On melko tavallista, että iholla ja nenässä elää stafylokokkibakteereja. Stafylokokkin lisäksi myös sairaalabakteerit leviävät yhä laajemmalle. Uusi bakteerityyppi MRSA leviää välillä sairaaloiden lisäksi myös kouluissa, vankiloissa ja urheilujoukkueissa. Toinen sairaalabakteeri on ulosteesta löytyvä Clostridium difficile. Käsissä voi olla myös viruksia.

Tee näin käsien pesun jälkeen. Lue lisää käsien hoito-ohjeita  >>

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje