Mätäkuussa haava tulehtuu herkästi

  • 0314_haava

Nirhamat ja naarmut kuuluvat kesään. Haavan huolellinen hoito suojaa lisäharmeilta.

Ajanjaksoa heinäkuun lopusta elokuun loppuun nimitetään syystäkin mätäkuuksi. Loppukesän lämpimässä ja kosteassa ilmassa haavat tulehtuvat tutkitusti herkästi. Kesällä liikutaan luonnossa vähissä vaatteissa, ja ulkona syntyvät haavat ovat usein sisällä tulevia likaisempia. ”Punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu ovat tulehduksen merkkejä. Tällöin haavaa kannattaa näyttää lääkärille”, sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio TYKS:n traumaosastolta kertoo. Lääkäriin on lähdettävä, jos haava erittää märkää tai sen haltijalle nousee kuume. ”Jos haava tulee ulkona tai likaisissa oloissa eikä ole varma jäykkäkouristusrokotteen voimassaolosta, se kannattaa ottaa varmuuden vuoksi.”

Ehkäise haavatulehdus

Haavanhoito alkaa aina kunnollisella käsien saippuapesulla. Suurin verenvuoto tyrehdytetään painamalla haavaa puhtaalla taitoksella, vaikka talouspaperilla. Sen jälkeen haava huuhdellaan puhtaaksi  juoksevalla, juomakelpoisella vedellä muutaman minuutin ajan. Jos kesämökillä vesi on vähissä, sinne kannattaa varata haavan puhdistamiseen tarkoitettua liuosta, kuten keittosuolaliuosta. Näkyvä lika ja irtoroskat poistetaan haavan puhdistusaineella ja siihen kastetulla taitoksella. Puhdistettu haava peitetään hengittävällä sidoksella. Epätasaisen haavan ja sideharsotaitoksen väliin on hyvä laittaa haavan tarttumaton verkkosidos. Se estää sideharsotaitosta tarttumasta haavapohjaan. Kostunut ja likainen sidos vaihdetaan uuteen. Ennen uutta sidosta haavaa suihkutellaan ja se kuivataan varovasti taputellen. Kun haava lakkaa vuotamasta, sidoksen annetaan olla rauhassa. Silti seurataan, että haava paranee kauniisti eikä tulehdu. ”Haava paranee parhaiten suojattuna, kehonlämpöisissä oloissa. Huone- tai ulkolämpötilassa haava kuivuu, siihen muodostuu rupi ja haava tulee kivuliaaksi, mikä hidastaa sen paranemista.” Yleensä haava paranee viikossa parissa. Tulehdusvaaran vuoksi tuona aikana kannattaa välttää uimista tai suojata haava uimisen ajaksi varmasti vesitiiviillä sidoksella.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje