Hoida haavat oikein

Hoida_haava_oikein

Haavan hoidossa pikainen puhdistus on valttia.

Pinnallisiin naarmuihin riittää haavan huolellinen puhdistaminen.

”Haava tulisi puhdistaa parin tunnin sisällä. Huonosti hoidettu tai hoitamaton haava on aina riski jopa erittäin pahalle infektiolle”, haava­tuotteiden tuotespesialisti Katja Tammi B. Braun Medical Oy:stä sanoo.

Ensin haava kannattaa huuhdella puhtaalla vedellä. Jos haava vuotaa verta, veden on oltava kylmää, sillä kylmä supistaa verisuonia.

Likainen tai syvempi haava vaatii huuhtelun myös antimikrobisella­ tai antiseptisellä liuoksella.

Milloin lääkäriin?

”Kotikonsteilla haavan voi puhdistaa vain pinnasta, joten syvät pisto- ja repimähaavat kannattaa käydä näyttämässä lääkärille”, Katja­ Tammi sanoo.

Lääkärissä arvioidaan mahdollinen lääkityksen tarve. Myös repaleiset ja hyvin likaiselta näyttävät haavat kannattaa käydä aina tarkistuttamassa.

Mene lääkäriin myös, jos haava vuotaa paljon tai kauan. Leveät haavat saatetaan joutua kursimaan kasaan ompelemalla tai käyttämällä erikoissidoksia.

Puhdistuksen jälkeen

Haava parantuu parhaiten, kun huolehdit sen luonnollisesta lämpötasapainosta. Kun verenvuoto on tyrehtynyt, haavaa ei saisi huuhdella kylmällä vedellä. Kehonlämpöinen vesi takaa sen, ettei haavan lämpötasapaino häiriinny.

Myös haavan kosteudesta huolehtiminen on tärkeää.

”Haavan kuivuminen tai viilentyminen hidastaa tai jopa estää haavan parantumista”, Katja Tammi sanoo.

Jos haava on vain pinnallinen eikä eritä mitään, se ei välttämättä tarvitse suojaa. Syvempi tai laajempi haava kaipaa haavasidoksen. Sidos vaihdetaan tarvittaessa, ja haava puhdistetaan haavanpuhdistusaineella vaihdon yhteydessä.

Jos haava tulehtuu

Ota yhteys terveyskeskukseen, jos haavan paraneminen pitkittyy tai haava näyttää tulehtuneelta. Tulehduksen merkkejä ovat haavan ja sen ympäristön punoitus, kuumotus, märkiminen tai turpoaminen ja lämmönnousu.

Tärkeät tarvikkeet haavojen hoitoon 

  1. Antiseptinen tai antimikrobinen ­puhdistusaine tai -geeli.
  2. Laastareita, haavasidoksia ja perhosteippiä. Esimerkiksi aloe vera -laastari kosteuttaa ja hengittää. Perhosteipillä voi yhdistää haavan reunat.
  3. Pihkasalvaa. Se edistää haavojen ­parantumista.
  4. Kylmäpakkaus ja pyyhe. Jos saat palo­vamman, jäähdytä vamma-alue välittömästi. Pinnal­liset, alle kämmenen kokoiset palo­vamma­haavat voi hoitaa kotona. Isot vamma-alueet ja syvemmät palovammat vaativat lääkärihoitoa.
  5. Särkylääkettä.

1.6.2010

Miten pitää toimia, kun kyy puree?

Lisätietoa aiheesta muualla

Puremahaavat

Haava lapsella

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje