Haluatko eroon kynsisilsasta?

kynsi-silsa-hoito

Kun varpaankynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä lahoksi, on kynteen pesiytynyt luultavasti kynsisieni. Sitkeä silsa vaatii huolellisen häätöhoidon.

Kosteat olot ja hikoilevat jalat ovat kynsisienelle otollista kasvualustaa. Kellertävä ja hapertuva kynsi on useimmiten merkki kynsisilsasta, joka ei kuitenkaan ole kantajalleen vaaraksi.

Esteettinen ja kipuileva haitta kynsisilsa sen sijaan saattaa olla. Kengän kärki voi painaa ikävästi paksuuntuvaa ja kellertävää kynttä ja seurauksena voi olla bakteeritulehdus.

”Kynsisienen kanssa on syytä lähteä lääkäriin. Kun hoito aloitetaan ajoissa, kynsi parantuu vielä helposti. Jos koko kynsi on ehtinyt sairastua, silsa leviää herkästi muihinkin kynsiin ja hoito kestää usein jopa vuosia”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela.

Sisäisesti ja ulkoisesti

Parhaat tulokset kynsisienen hoidossa saadaan, kun yhdistetään suun kautta otettava ja ulkoisesti kynteen annettava lääkehoito. Kynsisilsalääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

”Sisäisillä sienilääkkeillä on lukuisia haitallisia yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa, joten kerro tarkkaan käyttämäsi lääkitykset kynsisientä hoitavalle lääkärille”, Hannuksela muistuttaa.

Ulkoisesti käytettävä paikallishoitoaine tehoaa paremmin, jos sairas kynnen osa on leikattu pois ja kynsipatja on hiottu puhtaaksi. Silloin myös uusi kynsi mahtuu kasvamaan normaalisti.

”Kynsisilsa on sitkeässä istuva juttu. Vaikka kynsisilsaa ei saataisikaan täysin parantumaan, hyvällä hoidolla sen leviäminen pysähtyy ja kynnet saadaan siistimmiksi.”

Ehkäise kasvu

Entäpä omahoito? Matti Hannuksela kehottaa ensinnäkin vaihtamaan ilmaviin sukkiin ja kenkiin. Myös varpaiden ääreisverenkierron vilkastuttaminen varvasvoimistelun avulla parantaa ja edistää paranemista.

”Kynsisilsan jatkohoitoa varten on hyvä hankkia henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet. Alustastaan irronnut kynnen osa leikataan tarkoin pois, ja kynsipatja viilataan ohuella santapaperilla tai kynsiviilalla puhtaaksi. Hiontasuunta on kynnen kasvusuuntaan.”

Leikkauksen ja hionnan voi tehdä kerran viikossa. Kynsiuurteet puhdistetaan.

”Varsinainen kynsisilsan ulkoinen hoitoaine on siis reseptivalmiste, mutta apteekista voi hankkia reseptittä kynsisilsan leviämistä ehkäisevää hoitoliuosta. Tällaisia valmisteita on myös hoitokyninä ja -lakkoina. Jalkaterapeutilta, farmaseutilta tai lääkäriltä saat tarkat omahoito-ohjeet.”

Jutun lähteenä myös kynsien sieni-infektion Käypä hoito -suositus, www.kaypahoito.fi.

 

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje