Suojaudu influenssalta

  • 0515_rokote

Influenssaa vastaan voi taistella monin keinoin, mutta parhaan suojan sitä vastaan antaa rokote.

Paras suoja influenssaa vastaan on rokote. Suurin osa rokotetuista välttyy kokonaan sairastumiselta tai tauti iskee lievempänä, lisäksi paraneminen on nopeampaa. Influenssarokotusten ansiosta kausittaiset sairaalahoidot sekä sairaslomat ovat vähentyneet, influenssatartuntojen määrä on pienentynyt ja vakavista jälkitaudeista kärsii yhä harvempi sairastunut. Etenkin lapsia, vanhuksia ja muita riskiryhmään kuuluvia suositellaan suojautumaan kausi-influenssalta.

Rokotteiden viruskannat määritellään uudelleen vuosittain. Rokote sisältää vain virusten osia, joten itse pistos ei aiheuta influenssatartuntaa. Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa ennen epidemian alkua, eli marras–joulukuussa. Yleisimpänä haittavaikutuksena on pistoskohdan lievä turvotus ja punoitus

Influenssarokote annetaan tavallisesti lihakseen, mikä ei ole kivuliasta, mutta toiset saattavat kokea pistoksen epämiellyttäväksi. Kivun lievittämiseen Avainapteekista on saatavilla paikallispuudutetta sisältäviä tuotteita, jotka heikentävät hetkellisesti annostelukohdan tuntoaistimusta. Puuduttavan laastarin tai voiteen annetaan vaikuttaa yhdestä kahteen tuntia ennen rokotusta, jolloin alue pysyy puutuneena parin tunnin ajan.

 

Teksti: Farmaseutti Tiia Pitkänen, Kontulankaaren apteekki

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Kasihuuhde_aqualan_avainapteekit_banneri

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje