Keuhkoklamydia on yllättävän yleinen sairaus

keuhkoklamydia

Liki jokainen meistä on sairastanut keuhkoklamydian, useimmiten tietämättään. Onko se vaarallinen sairaus? Infektiolääkäri Reetta Huttunen kertoo.

1. Mikä keuhkoklamydia on?

Chlamydia pneumoniae on solun sisällä elävä bakteeri, joka aiheuttaa pääasiassa hengitystieinfektioita. Se on eri kuin sukupuolitautia aiheuttava klamydia.

2. Onko keuhkoklamydia yleinen sairaus?

Valtaosa suomalaisista sairastaa ainakin kerran elämässään klamydian aiheuttaman hengitystieinfektion – valtaosa tietämättään. Keuhkoklamydia esiintyy epidemioina usein samaan aikaan kuin mykoplasma, ja viime vuonna Suomessa keuhkoklamydia todettiin vasta-ainemäärityksin noin 400 ihmisellä.

3. Mitkä ovat keuhkoklamydian oireet?

Useimmiten keuhkoklamydia saa aikaan lievän ylähengitystieinfektion, jota sairastunut pitää flunssana. Joskus harvoin se äityy sairaalahoitoa vaativaksi keuhkokuumeeksi. Se voi olla vaarallinen vanhuksille, pikkulapsille, kroonista keuhkosairautta sairastaville ja tupakoitsijoille.

4. Miten keuhkoklamydia diagnosoidaan?

Diagnoosi perustuu yleensä oireisiin, sillä vasta-ainemäärityksen valmistuminen vie päiviä. Sen tuloksia ei jäädä odottelemaan, vaan hoito aloitetaan kaiken varalta heti, jos on syytä epäillä keuhkoklamydiaa. Määritystä tehdään, jos keuhkokuume on raju tai epätyypillinen.

5. Kuinka keuhkoklamydia hoidetaan?

Lievä tauti paranee itsestään. Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla, lähinnä atritromysiinillä tai doksisykliinillä. Lääkehoito kestää kaksi-kolme viikkoa.

6. Voiko keuhkoklamydia altistaa muille sairauksille?

Osalla tautiin sairastuneista bakteeri jää elimistöön piileväksi ja ylläpitää tulehdustilaa. Väestötutkimuksissa krooninen keuhkoklamydiainfektio on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin.

Toistaiseksi on mahdoton tutkia ja tietää, kenen elimistöön bakteeri jää kytemään.

7. Miten keuhkoklamydiaa voi ehkäistä?

Bakteeri leviää pisaratartuntana. Ahkera käsipesu suojaa itseä ja sairaana ollessa oikea yskimistekniikka muita: yskä suunnataan nenäliinaan ja sen puutteessa hihaan kyynärvarren kohdalle.

Aikaa tartunnasta oireisiin voi kulua kuukausikin.

Asiantuntijana infektiolääkäri Reetta Huttunen, Tampereen yliopistollinen sairaala

 5.12.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje