Vältä koiran vatsavaivat jouluna

  • AA0619_elain_ahky9

Jouluun kuuluu paljon herkkuja, jotka eivät sovi koiralle. 

Mitkä jouluherkut ovat koiralle haitallisia?

– Kannattaa huolehtia, ettei koira syö suklaata, viinirypäleitä tai rusinoita, pähkinöitä tai kinkun paistorasvaa. Ja vaikka ksylitoli ei varsinaisesti jouluherkkuihin kuulukaan, haluan muistuttaa myös sen myrkyllisyydestä koirille. Myös pulla- tai piparitaikina suurissa määrin on haitallista. Pipareiden sooda aiheuttaa koiralle voimakkaita ilmavaivoja ja pullataikinassa hiivan käyminen altistaa koiran etanolimyrkytykselle, koiran diplomiravitsemusneuvoja ja farmaseutti Saila Kallioniemi Kangasalan Suoraman apteekista kertoo.

Ylensyöntikin on mahdollista. Mahalaukun sairaalloinen laajentuma voi uhata, jos koira ahmaisee esimerkiksi koko kinkun. Kinkun luu tai paistopussi voi aiheuttaa suolistotukoksen. Terävät luunkappaleet saattavat myös rikkoa suolen pinnan. Myös nauhamaiset vierasesineet voivat altistaa limakalvon haavaumille, joten myös lahjanarut kannattaa piilottaa koirilta ja kissoilta. Kinkun rasva voi houkuttaa koiraa ja suuren rasvamäärän hotkaiseminen altistaa akuuttiin haimatulehdukseen.

Joulukukat, kuten hyasintti, amaryllis, joulutähti, voivat aiheuttaa ärsytystä. Vahvemmin myrkyllisiin kasveihin kuuluu misteli. Sitä ei kannattaa ottaa koiraperheeseen lainkaan, Kallioniemi muistuttaa.

Millaisia oireita koiralle voi tulla?

– Aina on syytä huolestua, jos koiran vatsa on löysällä, koira oksentaa tai yrittää oksentaa ja sen käytös muuttuu levottomaksi tai apaattiseksi.
Suklaan haitallinen aine on teobromiini, jonka imeytyminen kestää noin 10 tuntia, joten oireet eivät tule välittömästi. Suklaa on myrkyllistä kaikille koirille, mutta epileptikoilla teobromiini voi lisäksi laukaista epilepsiakohtauksen ja sydänsairailla sydänkohtauksen. Lievä suklaamyrkytys voi näkyä esimerkiksi janoisuutena, levottomuutena, yliaktiivisuutena tai ripulina. Vakava myrkytystila aiheuttaa esimerkiksi huimausta, tajunnanhäiriöitä ja hengityksen tai sydämen sykkeen kiihtymistä.

Ylensyönti altistaa mahalaukun sairaalloiselle laajentumalle ja mahdollisesti sen kiertymiseen akselinsa ympäri. Laajentunut mahalaukku estää verenkiertoa, mikä johtaa sokkiin. Jos tietää, että koira on syönyt esimerkiksi kokonaisen kinkun, niin kannattaa saman tien konsultoida eläinlääkäriä. Luupalojen, kinkun paistopussin tai esimerkiksi konvehtikääreiden aiheuttama suolistotukos aiheuttaa ruokamassan ja nesteiden pakkautumista mahaan tai suoleen. Tämä aiheuttaa koiralle voimakasta vatsan alueen kipua, apaattisuutta ja syömättömyyttä. Jos massa ei tuki suolta koko läpimitaltaan, oireet ovat lievemmät ja koira saattaa ulostaa vetistä ulostetta, mikä pääsee valumaan tukoksen ohi. Tässä täytyy siis olla tarkkana, ettei sekoita oiretta ripulointiin.

Äkillinen kinkunrasvan syönti voi taas johtaa akuuttiin haimatulehdukseen. Sen oireena on vatsan etuosan kipu, jolloin koira pyrkii rukoilija-asentoon. Oksentelu ja ripulointi alkavat äkillisesti ja voimakkaana. Nauhamaiset vierasesineet, kuten lahjanarut ja kinkun verkko, voivat jäädä jumiin limakalvolle ja alkaa ärsyttää suolta lopulta jopa rikkoen sen. Molemmissa tapauksissa on syytä mennä heti eläinlääkäriin.

Voiko ongelmiin varautua etukäteen?

– Älä jätä mitään vaarallista koiran saataville. Jos kuitenkin koira syö jotain haitallista ja todistat tilannetta, voit mahdollisesti hoitaa asian kotikonstein konsultoimalla ensin eläinlääkäriä. Varaa lääkekaappiin koiran oksettamiseen 3 % vetyperoksidiliuosta sekä aktiivihiiltä, joka estää haitallisen aineen imeytymisen. Koiraa ei koskaan saa oksennuttaa, jos sen tajunnantaso on alentunut. Myöskään syövyttäviä aineita nauttinutta koiraa ei saa oksennuttaa. Koiralle oksentaminen on helpompaa, jos maha ei ole ihan tyhjä, joten yritä saada koira syömään jotain. Talleta päivystävän eläinlääkärin numero muistiin äkillisten tilanteiden varalta.

Jos koira stressaa matkustelua tai vieraita, vatsan reagointia voi helpottaa maitohappobakteerikuurilla. Jos koiralla on sairaus tai lääkitys, joka heikentää immuunipuolustustusta, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä ennen niiden käyttöä.

Mikä on koiran lempijouluherkku?

– Koirat ovat erilaisia kuin ihmiset. Koiralle herkku ei ole paras palkinto vaan yhdessäolo ja leikki, Kallioniemi sanoo.

Tee näin vatsaystävällistä ruokaa koiralle:

Jos koiran vatsan toiminta on sekaisin, harkitse koiran ruoan tekemistä itse.Itse tuoreista raaka-aineista tehdyssä ruoassa, ns. toipilasruoassa, imeytyvyys ja hellävaraisuus on suolistoystävällisempää kuin nappuloista tehdyssä.

  1. Keitä riisiä tai kauraa tuplasti kauemmin kuin jos valmistaisit sitä ihmisille ja huuhdo riisi huolellisesti ennen keittämistä.
  2. Jauhelihalle riittää keittoajaksi 5-10 minuuttia.
  3. Sekoita suhteessa 50/50, jäähdytä ja tarjoa.

Resepti Saila Kallioniemi

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje