Valitse sopiva punkkisuoja

  • koira punkit

Punkki koiralla voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Onneksi lemmikin voi suojata monella tavalla punkkeja vastaan. 

Kun lemmikin suojaa punkeilta, tekee samalla hyvän työn koko perheelle. Suomessa esiintyvät puutiaislajit eli punkit voivat levittää bakteereja, kuten borrelioosia aiheuttavia Borrelia-lajeja ja anaplasmoosia aiheuttavaa Anaplasma phagocytophilumia tai viruksia, jotka aiheuttavat puutiaisaivokuumetta.

Sekä koiran borrelioosin että anaplasmoosin oireet ovat epämääräiset. Punkkitautiin sairastunut koira voi kuumeilla, potea ruokahaluttomuutta ja väsymystä tai alkaa ontua. Taudit hoidetaan antibiooteilla.

Puutiaisten levinneisyysalueen pohjoisrajana on pidetty Oulusta Suomussalmelle kulkevaa linjaa, mutta yksittäisiä havaintoja on tehty huomattavasti näitä pohjoisemmiltakin paikkakunnilta. Punkit aktivoituvat, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa plussan puolelle, siksi suojaakin tarvitaan aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Kehittyäkseen aikuiseksi punkki tarvitsee kaksi veriateriaa. Punkit viihtyvät kosteissa lehdoissa ja niityillä. Sieltä ne tarttuvat eläimeen. Varsinkin punkkien nuoruusmuotoja on vaikea havaita, joten suojaaminen on järkevää, vaikka päivittäin tarkistaisikin turkin ja ihon.

Punkkihäätöön on tarjolla myös yrttejä sisältäviä valmisteita. Niiden tehoa ja turvallisuutta ei kuitenkaan ole arvioitu lääkkeeltä vaadittavalla tavalla.

 

Miten suojata lemmikki punkkeja vastaan?

Punkkisuojavalmisteen valintaan vaikuttavat eläimen pesemisen tarve, uimisen määrä, mahdolliset aiemmat yliherkkyysreaktiot sekä perheen muut lemmikit.

  • Koiran voi suojata punkeilta ihoon annosteltavalla paikallisvaleluliuoksella eli niin sanotulla spot-on-valmisteella, punkkipannalla tai sumutteella. Liuosten teho kestää noin neljän viikon ajan, lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6–8 kuukautta. Uusin punkkilääke koirille on kerta-annoksena nieltävä tabletti, joka tappaa koiran ihoon tarrautuneet punkit kolmen kuukauden ajan.
  • Koiran voi myös rokottaa borrelioosia vastaan, mutta rokote ei suojaa koiraa punkkien kiinnittymiseltä saati tapa punkkeja.
  • Kissan voi suojata fiproniilia sisältävällä paikallisvaleluliuoksella ja sumutteella tai punkkeja karkottavalla pannalla. Varmista, että valmiste soveltuu käytettäväksi kissoille.
  • Ulkoileville freteille sopii fiproniilia ja S-metopreenia sisältävä paikallisvaleluliuos.

Asiantuntijat: eläinlääkäri Nina Menna sekä proviisori, eläinlääketieteen kandidaatti Anne Varjo

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje