Puhdista koiran silmävamma huolellisesti

  • 0515_elaimet_silmavamma

Espoolaisen Nakki-koiran silmä piti operoida, kun toinen koira yllättäen puraisi sitä.

Millainen vamma koiralla oli?

Toisen koiran puraisun seurauksena vasemman silmän alaluomi repesi. Alaluomen rakenne oli repeytynyt, osin tuhoutunut. Haava oli ehtinyt tulehtua, joten antibioottilääkitys aloitettiin suun kautta sekä paikallisesti silmävoiteella vuorokausi ennen leikkausta.

Miten vamma hoidetaan?

Silmäluomivamma on aina tutkittava. Jos luomirako on vaurioitunut, se ommellaan; sen toimintaa voi verrata auton pyyhkijänsulkaan, joka huonokuntoisena ”pyyhkii” huonosti. Jos luomirako jää epätasaiseksi, se kuormittaa sarveiskalvoa. Koiran silmäluomessa on monta kerrosta. Silmää vasten on pehmeä limakalvo, sisällä tukeva rustoinen kerros, ulkopintana ihoa. Luomessa on myös luomirauhasia ja luomikarvoja eli ripsiä. Koiran kolmas luomi, josta käytetään usein virheellisesti nimeä vilkkuluomi, on silmän sisänurkassa. Sekin on tärkeä silmän voinnin kannalta.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Haava paranee parissa viikossa, täysi lujuus saavutetaan vasta usean viikon kuluessa. Jos silmäluomi on pahasti vaurioitunut, siihen jää pysyvä vamma.

Kuinka yleisiä tällaiset vammat ovat?

Melko yleisiä. Näin pahat, jossa kaikki kerrokset repeytyvät, ovat harvinaisia.

Jos koirani silmään tulee vamma, miten toimin?

Puhdista haava silmävedellä. Myös tavallinen juomavesi käy. Puremahaava on aina voimakkaasti kontaminoitunut, eli siihen päätyy runsaasti mikrobeja. Sen vuoksi se muuttuu tulehtuneeksi kuuden tunnin kuluessa, ellei puhdistusta toteuteta huolellisesti. Ota yhteys eläinlääkäriin viipymättä.

 

Asiantuntija: eläinlääketieteen tohtori, pieneläin-
sairauksien erikoiseläinlääkäri Timo Talvio

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje