Poista punkki pian lemmikiltä

poista_punkki_pikaisesti

Jos punkki on purrut koiraasi, irrota se lemmikin iholta mahdollisimman nopeasti. Ehkäise punkin puremia suoja-aineella ja säännöllisellä tarkastuksella.

1. Hanki punkkipinsetit tai -pihdit

Jos punkki on jo päässyt puremaan koiraasi, poista se lemmikin iholta punkkipinseteillä tai -pihdeillä. Rasvalla tai hammas­tahnalla ”tukahduttaminen” on tuloksetonta.

2. Hoida tulehdus desinfiointiaineella

Jos punkki on kiinnittynyt vasta koiran iholle äskettäin, sitä irrottaessa tarttumaelimestä saattaa jäädä ihoon osia. Ne voivat aiheuttaa lievän ihotulehduksen, joka näkyy punoituksena tai pienenä näppylänä.

Nämä oireet eivät ole merkki punkin levittämien tautien siirtymisestä koiraan. Tulehtunutta kohtaa voi puhdistaa desinfiointiaineella, ja tarvittaessa karvaa voi leikata pois kohdan ympäriltä. Mikäli tulehdus leviää iholla, koira kannattaa viedä lääkäriin.

3. Ehkäise ajoissa - käytä punkkisuojaa 

Punkit ilmaantuvat Etelä-Suomeen leutoina talvina jo helmikuussa, ja niitä esiintyy aina loka–marraskuulle asti. Punkkien levinnäisyysalueella­ liikkuessa koira kannattaakin suojata loiskarkotteella. Tämä vähentää merkittävästi punkkien kiinnittymistä.

4. Tarkasta säännöllisesti

Myös punkkisuojatulle koiralle on hyvä tehdä punkkitarkastus jokaisen ulkoilukerran jälkeen.

”Jos ympäristössä on paljon punkkeja, koirasta saattaa löytyä yksittäisiä punkkeja. Tarkastuksessa käy ilmi myös se, milloin punkkisuojan vaikutus on loppumassa”, toteaa eläinlääkäri Agata Makowiecka Orionilta.

8.5.2012

Sisäloinen voi matkata lemmikistä omistajaan
Miten hoitaa loistartunta?
Näin karkotat madot lemmikistä
Noudata lemmikin loishäädän aikataulua

Lue lisää 

Voiko punkki tarttua eläimestä ihmiseen?

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje