Näin annat lääkkeen koiralle tai kissalle

koira-lääkkeen-antaminen

Vaikka koira on koulutettu ja kissa kiltti, lääkettä se ei aina mukisematta niele. Eläinlääkäri Pipsa Lampisen vinkeillä lemmikin lääke sujahtaa oikeaan osoitteeseen.

1. Pyydä purutabletti

Kysy eläinlääkäriltä vaihtoehdoista: markkinoilla on muun muassa liha-aromilla maustettuja antibiootteja, kipu- ja matolääkkeitä. Krantuinkin kaveri nappaa ne yleensä sellaisella vauhdilla, että omistajan sormet ovat vaarassa! Viimeistään tabletin heitto lattialle saa saalisviettisen eläimen syöksymään sen perään.

Liian suuri annos lääkettä on vaaraksi, joten yhtä lailla kuin kaikki lääkkeet, makutabletit pitää säilyttää visusti lukkojen takana, eläimen ulottumattomissa.

2. Sekoita troppi syötävään

Jos tabletissa on jakouurre, sen saa yleensä murskata – varmista asia silti apteekista. Jotta tarkkavainuinen eläin ei jättäisi sekoitusta syömättä, yhdistä lääke pieneen annokseen voimakkaan hajuista syötävää. Esimerkiksi tonnikala ja maksa peittävät hyvin lääkkeen hajun.

3. Työnnä tabletti kielen tyveen

Avaa eläimen suu ammolleen ja työnnä tabletti syvälle kielen tyveen. Sulje suu ja sivele kaulaa ylhäältä alas. Tunnet, kun eläin nielaisee. Ellei nielaise, laita suuhun ruiskulla pieni määrä vettä kyytipojaksi. Kissa kannattaa kietoa toimenpiteen ajaksi pyyhkeeseen ja antaa se toiselle pideltäväksi. Tahnat ja pastat sopii sipaista ikeneen.

4. Huijaa koiraa

Apteekissa ja eläinlääkärin vastaanotolla myydään gelatiinikuorikoita, joiden sisälle voi piilottaa tabletin tai pienen määrän nestemäistä lääkettä. Pillerin pyörittäminen margariinissa tai maksamakkarassa ajaa usein saman asian, ahneella sen sujauttaminen lihapullan sisään. Koska nälkä kasvaa syödessä, ensimmäinen lihapulla kannattaa antaa koiralle ilman taka-ajatuksia. Toisessa lääke tulee otettua monesti huomaamatta.

5. Ruiskuta rauhassa

Nestemäinen lääke kulkeutuu oikeaan paikkaan, kun laitat ruiskun hammasrivistöstä löytyvään loveen. Sulje eläimen suu, kohota kuonoa hiven ja tyhjennä ruiskun sisältö rauhallisesti suuhun.

Asiantuntijana oli Eläinlääkäri Pipsa Lampinen. Hän vastaanottaa potilaita Länsi-Tampereella, Eläinlääkäriasema Reviirissä.

Päivitetty 5.9.2012

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje