Miten hoitaa loistartunta?

miten_hoitaa_loistartunta

Koska loishäätölääkkeiden käyttö ei ole riskitöntä, taudin ehkäiseminen on tärkeää.

Arviolta 2–10 prosenttia länsieurooppalaisista on saanut jossain vaiheessa lemmikiltään suolinkais­tartunnan, joka on koirien ja kissojen yleisin loistartunta. Tartuntaa levittävät ympäristöön ulosteiden välityksellä päätyneet Toxocaran munat.

Toxocara-tartunta on ihmisellä melko harvinainen, mutta oireiden huomaamattomuuden vuoksi toksokariaasi on alidiagnosoitu tauti. Taudin hoito on vaikeaa, eikä loishäätölääkkeiden käyttö ole riskitöntä. Hoitoa merkittävämpää onkin taudin ehkäiseminen ja lemmikkien loishäätörutiinien tunnollinen noudattaminen.

Oireet lapsilla

Tyypillinen sisäelimien loisongelmista kärsivä eli VLM-potilas (VLM, visceral larva migrans) on pieni lapsi, joka on syönyt hiekkaa tai leikkinyt pentujen ulosteiden saastuttamassa ympäristössä. Oireina on yleensä kuumetta, astmaa sekä maksan toiminnan häi­riöitä. Joskus esiintyy myös ihottumaa ja kutinaa. Useimmiten oireet häviävät noin vuoden kuluttua niiden alkamisesta, mutta pahimmillaan ne voivat kehittyä henkeä uhkaavaksi tulehdukseksi.

Loistulehdus silmässä

Silmä­oireet (OLM, ocular larva migrans) on taudin harvinaisempi muoto. OLM-potilas on yleensä vanhempi lapsi tai aikuinen, jolla silmään vaeltanut toukka aiheuttaa tulehdusreaktion johdosta kudosvaurioita, näön heikentymistä ja jopa sokeutumista.

Näin häädät madot lemmikistä

Säännöllinen sisäloishäätö pitää lemmikkisi terveenä.

  • Noudata tiuhaa ­loishäätöaikataulua etenkin pentujen kohdalla.
  • Lääkitse kaikki perheesi lemmikit sisäloisilta samaan aikaan.
  • Tee sisäloishäätö kissanpennuille 3–4 viikon ikäisinä yhdessä emonsa kanssa. Toista häätö 6–8 viikon välein puolen vuoden ikään saakka ja 3 kuukauden välein aikuisikään asti.
  • Sisällä elävät aikuiset kissat käsitellään kerran vuodessa. Ulkona käyvät kissat kannattaa hoitaa 3 kuukauden välein.
  • Tee sisäloishäätö koiranpennulle 10 päivän iässä, sitten 6 viikon ikäisenä. Toista häätö 3 viikon välein 3 kuukauden ikäisiksi asti ja 2–3 kuukauden välein aikuisikään saakka.
  • Loishäädä tiineet narttukoirat astutuksen yhteydessä ja juoksuaikana sekä 10 päivää ennen penikoimista ja penikoimisen jälkeen samaan aikaan pentujen kanssa.

1.10.2010

Noudata lemmikin loishäädön aikataulua

Sisäloinen voi matkata lemmikistä omistajaan

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje