Lemmikin nivelrikko etenee huomaamatta

nivelrikko_artikkeli

Yli 1-vuotiaista koirista jopa viidesosalla on nivelvaivoja.

Koirien ja kissojen yleisin nivelongelma on nivelruston vaurio ja siihen liittyvä krooninen ärsytys- ja tulehdustila eli nivelrikko. Tutkimusten mukaan yli 1-vuotiaista koirista 20 prosentilla on jonkinlaisia nivelrikkomuutoksia. Yli 12-vuotiaista kissoista peräti 65 prosentilla on nivelrikkoa.

”Tämän jälkeen tulevat traumaattiset nivelongelmat, kuten nivelside- ja nivelrustovaurio sekä murtuma, joka rikkoo nivelrustoa”, kertoo erikoiseläinlääkäri Seppo Juntunen Itä-Helsingin eläinlääkäriasemalta.

Parantumaton sairaus

Koirilla ja kissoilla on nykyään paljon nimenomaan kasvuongelmien ja -häiriöiden aiheuttamia nivelongelmia. Nivelten muutokset etenevät usein huomaamatta. Siksi voi kulua vuosia ennen kuin nivelrikko diagnosoidaan.

”Nivelrikko on sellainen sairaus, että kun se lähtee kerran käyntiin, sitä ei pysäytä mikään. Mitä pahemmiksi muutokset tulevat, sitä voimakkaampaa kipu on”, Juntunen kertoo.

Tavallisesti nivelrikko todetaan siinä vaiheessa, kun eläin ontuu tai ei käytä raajaa lainkaan tai sillä on kipuja tietyissä asennoissa.

Monenlaisia hoitoja

Nivelrikkoa aiheuttavien sairauksien skaala on laaja. Tästä johtuen myös hoitoja on monenlaisia.

Nivelrustovaurioita saatetaan hoitaa kirurgisesti avaamalla nivel ja poistamalla huonokuntoista rustoa. Pienemmiltä koirilta voidaan poistaa lonkka nivelestä koko reisiluun pää.

”Joitakin pieniä niveliä voidaan jäykistää kirurgisesti. Esimerkiksi kevyeltä koiralta voidaan jäykistää  ranne, koska se ei erityisesti tarvitse sitä. Toimenpiteen jälkeen ranne ei liiku, mutta siitä saadaan kivuton.”

2.8.2010

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje