Lemmikin lämpöhalvaus

  • AA0419_elaimet_lampohalvaus

Kuumuus voi olla lemmikille kohtalokas. Näin ehkäiset, tunnistat ja hoidat lämpöhalvauksen.

– Lämpöhalvaus lemmikillä voi vaurioittaa vakavasti aivoja, hermostoa, sisäelimiä ja verenkiertoelimistöä. Siihen voi kuolla, ja ennuste on parhaimmillaankin kohtalainen tai huono, eläinlääkäri Jonnariina Pulli eläinlääkäriasema Taikatassusta muistuttaa.

Mitkä ovat lämpöhalvauksen oireet?

– Yli 40 asteeseen kohonnut ruumiinlämpö, läähätys, kuolaaminen, tummat limakalvot ja ruokahaluttomuus. Vakavissa tapauksissa lemmikki voi oksennella, ripuloida tai menettää tajuntansa.

Mikä on lämpöhalvauksen ensihoito?

– Viilennä eläin kylmällä vedellä suihkuttamalla tai upottamalla se veteen kaulaa myöten. Älä käytä jääkylmää vettä. Lopeta jäähdyttäminen, kun lämpö on laskenut 39,5 asteeseen. Eläinlääkäriin kannattaa lähteä heti, kun ensiapu on annettu.

Onko lämpöhalvaustapauksissa aina syytä käydä eläinlääkärillä?

– Kyllä. Mitä pidempään lämpöhalvaus on kestänyt, sitä huonompi on ennuste. Lääkärissä eläintä hoidetaan oireiden mukaan viilentämällä ja nesteyttämällä.

Miten voin estää lemmikkieläimen lämpöhalvauksen?

– Muista pitää vettä tarjolla koko ajan. Älä jätä lemmikkiä kuumaan tilaan. Muista, että muun muassa lemmikin ylipaino lisää lämpöhalvauksen riskiä.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

38231_Perrigo_ACO_Sun_Avainapteekit_banner_215x500
banneri Nicotinel_215x550

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje