Lemmikin kiusana kuiva iho

lemmikki_kuiva_iho_artikkeli

Vaikka eläimet kärsivät kuivasta ihosta ihmisiä harvemmin, niidenkin iho on altis kuivumiselle.

Kuivan ihon oireita ovat kutina, hilseily ja karstaisuus sekä voimakas karvanlähtö. Kuivumiseen on monia syitä.

”Lähtökohtaisesti ihon rasvaisuuteen tai kuivumiseen vaikuttaa muun muassa ihon talirauhasten määrä. Tietyt sairaudet, kuten talirauhasia tuhoava SA-tauti, johtavat ihon kuivumiseen”, kertoo eläinlääkäri Kirsti Schildt Vuosaaren eläinklinikalta.

Myös allergiat ja hormonaaliset sairaudet voivat aiheuttaa ihon kuivumista.

Vaikka vesi tuo iholle kosteutta, tiuha peseminen kuivattaa ihoa. Siksi on tärkeää, että lemmikille valitaan juuri sen iholle sopivat hoitotuotteet.

”Kuivasta ihosta tai atopiasta kärsiville tarkoitetut sampoot ja hoitoaineet sisältävät ainesosia, kuten öljyjä, rasvahappoja, glyseriiniä, laktaattia ja vahaa, jotka kosteuttavat ihoa tehokkaasti”, Schildt sanoo.

”Vesisuihkuttelun jälkeen voi laittaa iholle jätettävää hoitoainetta, joka estää kosteuden haihtumisen.”

Ihovoiteiden käyttö voi olla haastavaa karvapeitteen vuoksi. Lemmikki myös saattaa nuolla voiteen pois. Turkin peittämät laajat ihoalueet saadaankin käsiteltyä kätevästi sampoolla.

”Ihoa hoitavat sampoot toimivat yleensä parhaiten, jos ne jätetään iholle 5–10 minuutiksi ennen huuhtelua”, Schildt neuvoo.

Ravintoa hipiälle

  • Myös ravinto vaikuttaa merkittävästi lemmikin ihon ja karvan kuntoon. Jos lemmikkisi kärsii kuivasta ihosta, katse onkin hyvä kohdistaa ruokavalioon.
  • Apua iho-ongelmiin saattaa saada esimerkiksi rasva­hapoista. Niitä voi lisätä lemmikin ruokaan kapseleina­ tai liuoksena. Esimerkiksi Aptus-sarjan Eforion-öljy ja Eforion forte -kapselit sisältävät tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja.
  • Lisäksi ihon, turkin ja kynsien hyvinvointiin vaikuttaa B-ryhmän vitamiineihin lukeutuva biotiini. Sen tarve lisääntyy erityisesti tiineyden ja imetyksen aikana, kasvu­kautena ja stressitilanteissa sekä eräissä munuais- ja suolisto­sairauksissa.
  • Biotiinin vaikutusta lisää aminohappoihin kuuluva metioniini. Aptus-sarjan Biorion-tabletit sisältävät sekä biotiinia että metioniinia.
  •  Muistathan, että iho on niin ihmisen kuin eläimenkin suurin elin. Siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta!

1.12.2010

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje