Koiran haavan hoito

Koiran haavan hoito

Koiran pienen haavan voi hoitaa itse, samoin antaa haavapotilaalle ensiapua. Koiran isommat haavat vaativat yleensä eläinlääkärin hoitoa. 

Kärhämä lajitoverin kanssa, lasinsiru maassa, metsälenkillä yllättävä terävä keppi – ja koiralle tulee haava.

Eläinlääkäri Nina Menna näyttäisi kaikki muut haavat paitsi pienet pintanaarmut eläinlääkärille.

"Harmittomalta näyttävä pieni pistohaava voi kätkeä sisälleen tikunpalasia ja puremahaava läjäpäin bakteereja. Tulehdusvaaran vuoksi haavapotilas saa usein vastaanotolta mukaansa antibiootteja."

Likainen haava vaatii eläinlääkäriä myös siksi, että koira on rauhoitettava haavan puhdistamista varten. Tassunpohjan vauriot on ommeltava ja jalan alaosan haavoissa monesti vaurioituvat jänteet hoidettava leikkauksella kuntoon.

Koiran haavan ensiapu

Jokainen voi antaa haavapotilaalle ensiapua. Verenvuoto tyrehdytetään painesiteellä, joka syntyy metsälenkillä vaikka oman paidan hihasta ja oksan palasta. Kotona haavan ympäristö saksitaan karvattomaksi ja alue puhdistetaan puhtaalla juoksevalla vedellä sekä haavanpuhdistusaineella.

Vuotava haava suojataan sidoksella, joka vaihdetaan puhtaaseen päivittäin. Punoittava ja erittävä haava on tulehtunut ja vaatii eläinlääkärin apua.

"Koirat hoitavat haavereitaan itse innokkaasti nuolemalla. Suussa on paljon bakteereja, ja siksi haavan nuoleminen on estettävä kaulurilla. Sidoksen voikin suojata likaantumiselta vaikka isännän t-paidasta viritetyllä suojalla ja tassun tossulla tai lasten kurarukkasella."

Eläinlääkäri Nina Menna työskentelee Vetcare Oy:ssä ja Mäntsälän eläinlääkäriasemalla.

4.10.2012

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje