Koira haukkuu yksin - mitä tehdä?

  • AA0119_elain_eroahdistus

Miksi koira haukkuu kotona yksin ollessaan? Mitä asialle voi tehdä? Eläinlääkäri vastaa.

– Ensin selvitetään haukkumisen syy. Se voi olla eroahdistus, turhautuminen tai mikä tahansa muu pelko, esimerkiksi ääniherkkyys. Lääkäri räätälöi lääkityksen tai koulutuksen syyn mukaan, ­sanoo eläinlääkäri Tuulia Appleby.

Mitä on eroahdistus?

– Koira kokee pelkoa ollessaan ­erossa omistajastaan. Tällöin koiran ei ­pitäisi olla yksin. Jos se on pakollista, on haettava ammattiapua. Usein aloitetaan pelkoa vähentävästä ­lääkityksestä. Koiraa opetetaan olemaan ­itsenäisempi: sitä palkitaan vaikka siitä, ­ettei se seuraa omistajaa kaikkialle tai siitä, että se ­tekee ­jotain ­itsekseen. Koira totutetaan ­asteittain yksinoloon. Se onnistuu vain, jos koira on rento. Rankaiseminen ja ­pakottaminen ei auta. Aika ei korjaa pelkoa, se jopa pahenee korkealla iällä.

Mikä muu voi olla haukkumisen syy?

– Kun koiran käytöstä nauhoittaa, voi selvitä, mikä provosoi haukkumisen. Jos se on tietty ääni, koira voi olla ­ääniherkkä.

Mikä avuksi, jos koira haukkuu?

– Riippuu koirasta. Omistaja voi ­kotona ollessaan totuttaa koiraa ääniin palkitsemalla. ­Paluusta ja lähdöstä ei ­saisi ­tehdä numeroa. Jos kenkien pukeminen jännittää koiraa, ihminen voi pukea kengät, vaikkei ole lähdössä.

Joskus hoitosuunnitelma vaatii mielikuvitusta. Koiralle voi esimerkiksi piilotella ruokia ja jättää aktivointileluja, niin se ei turhaudu. 

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje