Jos kyy puree lemmikkiä − mitä tehdä?

  • AA0319_Elain_kyy

Kun kyy puree, pitää mennä lääkäriin, olipa kyseessä ihminen tai eläin.

Kesällä lemmikit nauttivat ulkoilmasta. Kyy saattaa kuitenkin vaania uteliasta eläintä ja purra yllätettynä. Kyyn purema voi olla lemmikille kohtalokas.

Mitä tehdä, jos kyy puree lemmikkiä?

– Kuljeta eläin rauhalliseen paikkaan ja pidä se levossa. Vie eläin aina eläinlääkärille, eläinlääkäri Tove Eklund Sipoon pieneläinklinikka Moreliukselta ohjeistaa.

Mitkä ovat kyynpureman oireet?

– Tavallisin oire voimakas turvotus purema-alueella. Joskus voi myös erottaa kaksi pientä pistosjälkeä ihossa. Eläin on vaisu, se voi oksentaa tai kuolata.

Voiko lemmikille antaa kyypakkauksen?

– Enää sitä ei suositella, koska se voi peittää oireita ja pahentaa niitä. Ainoa poikkeus on, jos kyy on purrut lemmikkiä kieleen ja hengitystiet turpoavat umpeen.

Miten kyyn puremaa hoidetaan?

– Puremaa hoidetaan suonensisäisellä nestehoidolla ja kivunlievityksellä. Kyyn myrkky voi aiheuttaa sisäelinvaurioita, hyytymishäiriöitä ja rytmihäiriöitä. Vakavissa tapauksissa käytetään kyyn myrkyn vasta-ainetta ja verikomponenttien siirtoa. Vaikeammat tapaukset voivat vaatia tehohoitoa. Pahimmillaan purema johtaa kuolemaan.

Asiantuntija: Eläinlääkäri Tove Eklund, Sipoon pieneläinklinikka Morelius

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje