Ehkäise lemmikkisi nivelvaivat ajoissa

lemmikin-ylipaino

Nivelvaivat ovat varsin yleisiä sekä koirilla että kissoilla. Yli 1-vuotiaista koirista 20 prosentilla on jonkinlaisia nivelrikkomuutoksia. Yli 12-vuotiaista kissoista 65 prosentilla on nivelrikkoa.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Seppo Juntunen pelkää, että ongelmat ovat vain lisääntymässä.

”Nivelrikon yleistymiseen vaikuttaa, se että lemmikit ovat entistä lihavampia. Kuten ihmisillä, myös eläimillä ylipainosta alkaa tulla nivelille todellinen ongelma viimeistään silloin, kun ikää kertyy.”

Seppo Juntunen korostaa, että nivelvaivoja kannattaa ennaltaehkäistä. Sekä koiran että kissan pitäisi olla sellaisessa kunnossa, että sen kylkiluut pystyy tuntemaan.

”Ylipainon välttämisessä on olennaista, että eläin saa hyvälaatuista ruokaa sopivan määrän. Koiralle on vaikeaa tarjota liikuntaa niin paljon, että pelkästään sen ansiosta paino pysyisi kurissa”, hän muistuttaa.

Myös perinnöllisiä syitä

Nivelrikon taustalla on usein myös perinnöllisiä syitä - eräillä koiraroduilla on siihen toisia enemmän alttiutta.

Vaaravyöhykkeessä ovat esimerkiksi labradorin noutaja, kultainen noutaja, rottweiler ja saksanpaimenkoira. Riskiryhmään kuuluu myös pienikokoisempia hännänhuiskuttajia kuten chihuahua, villakoirat ja pienet terrierit.

”Kun on hankkimassa koiraa, niin kannattaa ehdottomasti selvittää, minkä verran ja millaisia nivelongelmia sen lähisukulaisilla on ollut.”

”Missään nimessä en ostaisi koiraa ilman papereita. Hämärä alkuperä tarkoittaa hyvin usein ongelmia”, Seppo Juntunen muistuttaa.

Oireita voidaan lieventää

Nivelrikkoa voi epäillä, jos koira esimerkiksi ontuu makuulta noustessaan ja on apaattinen ja passiivinen. Nivelrikkoinen kissa vähentää niin ikään liikkumistaan, mutta kissan luontaisen notkeuden takia, sen nivelvaivoja on usein hieman hankalaa havaita.

Nivelrikkoa ei voi korjata, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lieventää:

”Kroonista nivelkipua hoidetaan varsinkin koirilla tulehduskipulääkkeillä. Apuna käytetään usein myös lisäravinteita, jotka tukevat nivelen hyvinvointia.”

Helpotusta voi tarjota esimerkiksi fysioterapia tai akupunktio, joissakin tilanteissa apua voi olla myös kirurgisesta hoidosta. Tietyissä nivelissä voidaan käyttää myös proteeseja, jotka ovat tosin varsin kalliita.

Myös nivelrikosta kärsivän eläimen ravinto- ja liikunta pitää sopeuttaa uuteen elämäntilanteeseen.

01.08.2011

Lemmikin nivelrikko etenee huomaamatta

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje