Apua, koirallani on kirppuja!

  • koirakirppu

Kutisevat kirput ovat koiralle yleensä lyhytaikainen riesa.

Suomessa koiran kirput ovat lähes hävinneet. Jos niitä löytyy koiralta, ne ovat onneksi useimmiten lyhytaikaisia vieraita ja peräisin linnusta, oravasta tai siilistä. Koiraan sitkeämmin pesiytyneet kirput ovat yleensä tuliaisia ulkomailta. Jos koira matkalta palattuaan alkaa raapia itseään, kutina saattaa olla merkki kirpuista. Sen voi tunnistaa katsomalla turkkiin. Turkissa liikkuva pieni ja tumma ulkoloinen voi olla kirppu.

Kirput purevat ja imevät koirasta verta. Verta juodessaan ne erittävät puremakohtaan sylkeä. Syljestä koiralle aiheutuu allerginen ihoreaktio, joka muistuttaa hyttysen puremaa. Kun koira raapii ihoaan, karva lähtee ja iho tulehtuu. Tulehtuneeseen ihoon tarvitaan anti-
bioottikuuri. Itse kirppuongelma on ratkaistava loislääkityksellä. Kirppujen häätöön sopivia valmisteita ovat esimerkiksi Frontline ja Frontline Comp.

Kirppu elää suurimman osan ajastaan eläimen ulkopuolella, ja loishäätövaiheessa koti on puhdistettava huolellisesti.

Ulkomaille matkustava koira on syytä suojata huolella kirpputartunnan välttämiseksi. Avainapteekista voi kysellä ennaltaehkäisevää lääkitystä kirpuille.

Asiantuntija: ELL Nina Menna, Vetcare Oy

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje