Siitepölyallergia kuriin

  • 0214_siitepoly

Antihistamiinit muodostavat siitepölyallergian hoidon perustan. Tablettien lisäksi oireita voi lievittää silmätipoilla ja nenäsumuttimella.

Mistä siitepölyallergia johtuu?

Siitepölyallergiassa, kuten muissakin allergioissa, on kysymys elimistön immuunipuolustusjärjestelmän reaktiosta kehon ulkopuolista, eli reaktion aiheuttavaa allergeenia vastaan. Tavallisesti reaktion aiheuttava allergeeni on proteiini eli valkuaisaine. Keho on tunnistanut allergeenin jo aikaisemmin ja tuottanut sen tunnistavia vasta-aineita ihossa ja limakalvoilla sijaitsevien syöttösolujen pinnalle. Herkistymisen aiheuttaneen antigeenin sitoutuminen tällaiseen vasta-aineeseen johtaa antihistamiinin vapautumiseen syöttösolujen varastorakkuloista. Samassa yhteydessä vapautuu myös monia muita elimistön sisäisiä välittäjäaineita paikallisesti kudokseen ja verenkiertoon. Tämä houkuttelee reaktiokohtaan, esimerkiksi nenän tai silmien limakalvoille, lisää tulehdusta ylläpitäviä eosinofiilisiä valkosoluja. Syöttösoluista vapautunut histamiini aiheuttaa suuren osan silmien ja nenän allergiareaktioista. Reaktioita ovat kutina, silmien punoitus ja kirvely, silmien ja nenän vuotaminen.

Muissa nopeissa allergioissa esiintyy myös ihoreaktioita, kuten nokkosihottumaa. Oireet voivat olla lieviä tai voimakkaita ja haitata normaalia toimintakykyä. Hoitamaton allerginen nuha lisää astmaoireiden kehittymisen todennäköisyyttä. Jatkuva silmien mekaaninen hankaaminen lisää bakteeriperäisen silmätulehduksen riskiä. 

Miksi antihistamiinitabletti ei riitä pitämään oireita poissa?

Antihistamiinit muodostavat siitepölyallergian hoidon perustan. Tavallisin tapa on ottaa antihistamiini suun kautta tablettina, pienillä lapsilla myös tippoina tai mikstuurana. Antihistamiinien ryhmään kuuluu useita vaihtoehtoisia molekyylejä, joten jos yksi tuntuu väsyttävän, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.

Aina tablettihoidolla ei saada riittävää helpotusta paikallisoireisiin tai niiden lievittyminen kestää kovin pitkään. Silloin avuksi kannattaa ottaa silmätipat ja nenäsumuttimet.

Nenäoireiden hoitamisessa hoidon ajoituksella ja nenän limakalvon kunnolla on suuri vaikutus hoidon onnistumiseen. Nenään voidaan annostella joko antihistamiinisuihketta oireiden jo alettua tai paikallisesti vaikuttavaa kortisonisuihketta mieluiten jo muutamaa viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Toisin kuin usein luullaan, paikallisesti annosteltu nenäkortisoni on turvallinen ja ei aiheuta kortisonin pelättyjä haittavaikutuksia muualla elimistössä. Kortisoni rauhoittaa tehokkaasti allergisen reaktion taustalla olevan tulehdusreaktion, ja parhaan hoitotuloksen saamiseksi sitä tulee käyttää säännöllisesti koko siitepölykauden ajan. Kun nenän limakalvon kosteutusta hoidetaan jatkuvasti esimerkiksi nenäkannun tai kosteuttavien nenäsumutteiden avulla, siitepölyn määrä ja reaktion voimakkuus nenässä vähenee. 

Voimakkaat silmäoireet kuuluvat usein juuri siitepölykauden alkuun. Silmät vetistävät ja punoittavat ankarasti ja kutina on lähes sietämätön. Antihistamiinin annostelu paikallisesti silmien sidekalvolle helpottaa oireilua, etenkin ikävää kutinaa nopeasti.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje