Siitepölyallergia – kuinka hoidan oikein?

  • apteekin hyllyltä

Kärsin keväisin siitepölyaikaan allergisesta nuhasta. Miten sitä kannattaa hoitaa? 

Allerginen nuha voi olla joko kausittaista tai ympärivuotista. Sen oireita ovat kirkas eritevuoto nenästä, aivastelu, nenän tukkoisuus ja kutina. Noin joka viides suomalainen kärsii siitepölykauden aikana näistä oireista.

Siitepölyallergiaa voi helpottaa monin keinoin. Hoitona nuhaan kannattaa ensin kokeilla antihistamiinitabletteja. Jos ne eivät auta riittävästi, seuraavaksi otetaan käyttöön nenäsuihke, joita on markkinoilla monia erilaisia. Kortisonisuihke on suihkeista tehokkain, mutta sitä tulisi käyttää riittävän pitkäaikaisesti tehon maksimoimiseksi. Aikuinen voi ostaa kortisonisuihkeen ilman reseptiä, mutta lapsille sitä myydään vain reseptillä. Lapsille voidaan suositella reseptittä kokeiltavaksi natriumkromoglikaatti- tai antihistamiinisuihketta.

Allergiseen nuhaan ei pidä erehtyä käyttämään flunssasuihkeita. Vaikka ne avaavat tukkoisen nenän nopeasti, ne aiheuttavat tukkoisuutta pitkään käytettäessä.

Nuhaoireita voi hoitaa myös lääkkeettömästi esimerkiksi nenähuuhtelukannun avulla. Lisäksi monet paikallisesti nenään käytetyt siitepölyhiukkasia inaktivoivat tuotteet tai hiukkasten kiinnittymistä vähentävät valmisteet helpottavat allergista nuhaa. Pahimmissa tapauksissa siitepölyhiukkasille altistumista tulee välttää.

Ajantasaisen siitepölytilanteet voit tarkastaa Turun yliopiston aerobiologian laitoksen siitepölytiedotteesta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje