Onko tämä siitepölyallergiaa?

allergia-siitepöly-hoito

Onko nenäsi tukkoinen? Kirvelevätkö silmäsi, vaikka lunta on vielä maassa? Oireet saattavat johtua siitepölyallergiasta.

Jos nenä on tukkoinen tai vuotaa, silmät punoittavat, kirvelevät ja vuotavat ja aivastuttaa. Jos edellä kuvattu oireilu alkaa, kun luonto puhkeaa kukkaan, epäilykset kohdistuvat siitepölyallergiaan.

”Herkimmät oireilevat kaukokulkeumista jo helmikuun lopussa”, allergianeuvoja Johanna Värmälä Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Miten siitepölyallergiaa hoidetaan?

Allergiaoireita voi hoitaa apteekin reseptittä saatavilla antihistamiinitableteilla, silmätipoilla, kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla ja nenän limakalvoja puhdistavalla nenäkannulla. Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos oireet ovat voimakkaita tai lääkkeitä tarvitsee pitkäaikaisesti.

”Allergiaselvittelyssä kartoitetaan oireselvittelyn ja tutkimuksien avulla, mille henkilö on allerginen.”

Vai kärsinkö muusta allergiasta?

Samalla tavalla selvitetään eläinallergioita.

”Eläinpöly aiheuttaa samanlaisia oireita kuin siitepöly. Eläinallergiaoireet tulevat yleensä nopeasti”, Värmälä sanoo.

Ruoka-aineallergiat aiheuttavat tavallisesti nopeita oireita, kuten laaja-alaista ihottumaa ja vatsavaivoja. Hitaissa ruoka-allergioissa oireet tulevat 1–2 vuorokauden kuluessa. Ruoka-aineallergiat vaivaavat etenkin pieniä lapsia ja helpottavat iän myötä, mutta jatkuvat toisinaan myös aikuis­iällä.

”Jos epäilee ruoka-aineallergiaa, asiasta kannattaa keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, joka ohjaa tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin.”

Joillekin ruoka-aine tai muun muassa ampiaisen pisto voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion.

”Se vaatii ensiapua ja sairaalahoitoa.” Kosketusallergiat ovat niin sanottuja hitaita allergioita. Niissä oireet, tavallisimmin paikallinen ihottuma, tulevat viiveellä muutaman päivän kuluessa.

”Kosketusallergioita voivat aiheuttaa esimerkiksi jotkut metallit sekä kemikaalit”, Johanna Värmälä toteaa.

4.4.2013

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje