Nenähuuhtelu helpottaa allergiaa

  • 0114_nenakannu

Nenän huuhtelu suolaliuoksella puhdistaa nenäkäytävät siite- ja katupölystä. Huuhtelu onnistuu nenäkannulla ja -huuhtelijalla.

Siitepölyallergikko hyötyy nenän ja poskionteloiden huuhtelusta. Se puhdistaa nenäkäytävät epäpuhtauksista ja liiasta limasta, ja helpottaa siten keuhko-oireita. Huuhtelu laskee allergiareaktiossa vapautuvien välittäjäaineiden histamiinin ja leukotrieenin tasoja poskionteloissa jopa kuuden tunnin ajaksi. Lisäksi se tehostaa lääkehoitoa: huuhtelu pitää nenän limakalvon kunnossa, ja terveeltä limakalvolta nenäsuihkeet ja -tipat imeytyvät hyvin. Allergeenien on myös vaikeampi läpäistä terve kuin kuiva ja rikkinäinen limakalvo. Pahimpaan siite- ja katupölyaikaan nenä kannattaa huuhdella aamuin illoin. Huuhtelun ja lääkesuihkeen välille on hyvä jättää vartin tauko. Akuutin korvatulehduksen aikana nenäkäytäviä ei huuhdella.

Suola huuhtelee nenän

Nenä huuhdellaan yksiprosenttisella suolaliuoksella. Se syntyy puolesta litrasta kädenlämpöistä vettä ja noin teelusikallisesta hienoa, jodioimatonta merisuolaa. Suolaa voi olla enemmänkin, sillä liian laimea ja kylmä liuos tuntuu nenässä ikävältä. Monissa apteekeissa myydään suolaliuoksen tekoon tarkoitettuja annospusseja. Suolaliuos annostellaan nenään nenäkannun tai nenähuuhtelijan avulla. Kumpikin on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. Nenäkannu on välineistä pitkäikäisempi. Ruiskumaista nenähuuhtelijaa on monen mielestä helpompi käyttää.

Näin käytät nenäkannua

  • Asettaudu pesualtaan eteen, pää altaan yläpuolelle.
  • Paina leuka rintaan: estät suolaveden valumisen nieluun.
  • Hengitä suun kautta.
  • Kallista päätä siten, että toinen sierain on toisen yläpuolella. Kaada puoli kannullista suolaliuosta ylempään sieraimeen ja anna sen valua poskionteloiden kautta toisesta sieraimesta pesualtaaseen. Toista sama toiselle sieraimelle. * Niistä varovasti, yksi sierain kerrallaan, jottei liuos kulkeudu korvakäytävään ja aiheuta kipua.
  • Desinfioi kannu säännöllisesti.

Asiantuntijana farmaseutti Kaisu Pöykkö, Apteekkimaailma, Tampere

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

85123589 Avainapteekit_Cystalia banneri_215x300px_052021

Aqualan_L_banneri_avainapteekit_215x500_2021

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje