Histamiini

  • allergia_aivastus

Nenä valuu, silmät ovat punaiset, iholla on läikkiä, pahimmillaan henki ei kulje. Allerginen reaktio voi tuntua monella tavoin.

Yksi reaktion aiheuttaja on välittäjäaine histamiini. Kun allergian vaivaama ihminen joutuu tekemisiin allergeenin kanssa, histamiinia vapautuu veressä olevista basofiilisoluista ja sidekudoksessa olevista syöttösoluista. Ei-allerginen henkilö saa tuntumaa histamiiniin esimerkiksi ampiaisen pistosta. Koska piston yhteydessä vapautuvassa myrkyssä on paljon histamiinia, kuka tahansa reagoi siihen. Histamiinin koko roolia ihmiskehossa ei täysin tiedetä. Haitat ovat tiedossa parhaiten, mutta histamiinista uskotaan olevan hyötyäkin.

Yksi mahdollinen histamiinin käyttötarkoitus on loisten torjunta. Sillä ei kuitenkaan steriileissä länsimaissa ole nykyään enää merkitystä. Histamiinin määrään ei voi omilla elintavoilla vaikuttaa. Sen vapautumista voi kuitenkin estää välttämällä allergian aiheuttajia. Histamiinin aiheuttamia reaktioita voidaan vähentää estämällä histamiinin vapautumista antihistamiinilääkkeellä. Se ei kuitenkaan aina yksin riitä, sillä allergisessa reaktiossa on mukana muitakin välittäjäaineita. Aiemmin antihistamiineilla oli ikäviä sivuvaikutuksia, kuten väsymystä ja suun kuivumista. Nykyiset antihistamiinit ovat siedetympiä ja haitat vähäisiä, joten niitä saa apteekista ilman reseptiä.

  • Antihistamiini on lääke, jolla vähennetään histamiinin aiheuttamia reaktioita.
  • Antihistamiini sitoutuu solun reseptoreihin ja estää histamiinin haitallisia vaikutuksia.

Asiantuntija: Allergiatietokeskuksen
asiantuntijalääkäri, dosentti Timo Vanto.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje