Valo tuo rytmiä vuorokauteen

  • vuorokausirytmi-valo

Valo tuntuu hyvältä. Auringon säteet myös tahdistavat sisäisen kellon ja saavat hyvät hormonit hyrräämään.

Vuorokausirytmi löytyy helpommin valoisana vuodenaikana. Hypotalamus tahdistaa sisäisen kellon, ja talamus-niminen osa aivoissa säätää ihmisen vireystilaa. Molempiin elimiin menee suoraan silmistä tietoa ympäröivästä valosta ja pimeydestä. Talvella sisäinen kello jätättää. Aamujen kirkastuessa se alkaa taas käydä normaalisti.

Mieli kirkastuu

Päivien pidentyessä elämä alkaa tuntua valoisammalta etenkin heillä, joita kaamos rasittaa. Kaamosrasituksesta kärsii suomalaisista 10–30 prosenttia. Kaksi prosenttia kärsii jopa suoranaisesta kaamosmasennuksesta. Rasituksen ja masennuksen oireet alkavat lientyä helmikuussa ja häviävät kesään mennessä.

25 % suomalaisista iloitsee erityisen paljon kevään valosta.

Keskus kehottaa liikkeelle

Aivojen vireyskeskus hypotalamus auttaa jopa laihtumaan. Koska vireyskeskus on ”oikeassa ajassa”, hiilihydraatti- ja tärkkelyspitoisia ruokia on valoisana aikana helpompi välttää. Lisääntyneet valonsäteet hyväilevät vireyskeskusta ja innostavat lähtemään ulos liikkumaan.

Lue myös:
Ihana valo!
Aivojen lomamoodi ja 10 muuta vinkkiä rentoon kesään

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 

Panadol_banneri_maaliskuu

Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje