Trendikkäät kaupunkisaunat

  • sauna

Yhteissaunat ovat eläneet uutta tulemistaan ainakin Helsingissä. Nyt niistä on julkaistu myös kirja.

Yhteisten saunailtojen hyvä tunnelma innosti seitsenhenkisen Vapaat naiset -nimisen valokuvaaja- ja toimittajaryhmän kokoamaan kirjan Kaupunkisaunoja (Gummerus 2017).

Ennen yleisinä saunoina tunnetut, tyypillisesti kaupungeissa sijaitsevat yhteissaunat ovat jo jonkin aikaa eläneet uutta tulemistaan etenkin Helsingissä. Työväestön peseytymispaikat ovat eilispäivää, nyt on kyse jopa trendikkäästä yhteisöllisyydestä ja urbaanin kulttuurin uudelleen syntymisestä. Esipuheen mukaan alastomuus luo yhdenvertaisuutta, lämpö rentouttaa stressaantunutta mieltä ja kehoa – ja monien saunojien mielestä yhdessä saunominen on yksinkertaisesti mukavampaa kuin yksin pienessä kopissa hikoilu.

Parinkymmenen saunakokemuksen esittely on taiten koottu yhdistelmä tunnelmia ja selkeää saunaopasta. Tekstien kiinnostavuutta lisää se, että saunojen kokijoita on monta: jokainen esitelty sauna saa osakseen innostuneen ja perehtyneen tekstin. Kokeneille saunojille esimerkiksi Helsingin Yrjönkadun uimahallin sauna alastonuinteineen on yksiselitteisesti keidas ja Kalliossa sijaitsevan Arlan kuppaukseenkin suhtaudutaan iloisen uteliaasti.

Kirjan runsas kuvitus luo rehdin ja konstailemattoman näkymän yhteisten saunomisperinteiden nykytilaan: tämä on ajankuvaa, jonka taltioiminen on Vapailta naisilta kulttuuriteko.

UusimmatAvainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje