Tämä jokaisen tulisi tietää koronasta

  • artikkelikuva_koronavinkit

Kokosimme vastaukset usein kysyttyihin korona-aiheisiin kysymyksiin.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana eli esimerkiksi virusta kantavan henkilön yskiessä tai aivastaessa. Myös oireeton voi levittää virusta.

Jos sairastuneen hengitystie-eritteitä on päätynyt pinnalle, esimerkiksi bussin kaiteeseen, voi virus tarttua myös siitä kosketuksen kautta. Koronavirus elää pinnoilla muutamista tunneista muutamaan päivään. Nykytiedon mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä on kuitenkin vähäinen.

Millaisia oireita koronavirus aiheuttaa?

Koronavirusinfektion oireita ovat väsymys, yskä, päänsärky, kuume, lihaskivut ja hengitysvaikeudet. Nuha ei tavallisesti kuulu koronan oireisiin. Infektion alkuvaiheessa oireet ovat siis hyvin samantyyppiset kuin missä tahansa muussa hengitysteiden virusinfektiossa.

Suurin osa tartunnan saaneista sairastaa koronavirusinfektion lievänä. Maailmassa tähän mennessä raportoiduista koronavirusinfektioon sairastuneista 80 prosentilla oireet ovat olleet lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet. 14 prosentilla tauti on ollut vakavampi ja oireillut keuhkokuumeena tai hengenahdistuksena. Vain kuudella prosentilla sairastuneista tila on ollut kriittinen.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Yli 70-vuotiaat ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Vakavan koronavirusinfektion vaaraa lisäävät myös sellaiset sairaudet, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa. Myös sairaudet, jotka huonontavat merkittävästi elimistön vastustuskykyä, lisäävät vakavan infektion vaaraa.

Miten toimin, jos epäilen saaneeni koronatartunnan?

Voit tehdä koronavirustaudin oirearvion Omaolo-palvelussa, jos epäilet saaneesi tartunnan. Oirearvio auttaa arvioimaan koronavirustartunnan todennäköisyyttä sekä laboratorionäytteen ja hoidon tarvetta. Lisäksi se antaa neuvoja infektion leviämisen estämisestä.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu erityiseen riskiryhmään, lepää ja sairasta kotona. Löydät ohjeet koronavirusinfektion kotihoitoon THL:n sivuilta. Vältä sosiaalisia kontakteja, kunnes sinulla ei enää ole kuumetta ja muut oireet ovat vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee yleensä noin viikossa.

Jos yleistilasi heikkenee tai saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, soita terveyskeskukseen.

Jos kuulut riskiryhmään, tarkkaile vointiasi säännöllisesti. Soita heti terveyskeskukseen, jos sinulle nousee äkillisesti yli 38 asteen kuume ja tautiin liittyy kurkkukipua ja yskää.

Koronavirusinfektion hoito-ohjeita saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535. Soita hätänumeroon ainoastaan kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki tai terveys on vaarassa.

Miten voin suojautua koronavirukselta?

Koronavirukselta voi suojautua samoin keinoin kuin miltä tahansa hengitystieinfektiolta. Vältä sosiaalisia kontakteja muiden ihmisten kanssa, sillä virus tarttuu herkästi pisaratartuntana. Pidä vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Huolehdi riittävästä käsihygieniasta. Pese kädet säännöllisesti vedellä ja saippualla. Hiero saippuaa käsiin ainakin 20 sekunnin ajan. Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, hiero käsiisi alkoholipitoista käsidesiä.

Sormuksia voi yhä käyttää, mutta myös ne täytyy putsata. Riisu sormukset pois käsiä pestessäsi. Pese sormukset saippualla ja kuivaa ne huolellisesti ennen kuin laitat takaisin sormeen.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta hihaasi ja käytä kertakäyttöisiä nenäliinoja. Muista pestä kätesi niistämisen jälkeen.

Onko saippuapesu vai käsidesi parempi?

Saippuapesu tappaa virukset käsidesiä tehokkaammin. Käsidesi on kuitenkin hyvä vaihtoehto silloin, kun mahdollisuutta saippuapesuun ei ole.

Käsidesin raaka-aineet eivät pilaannu helposti, joten tuote säilyy pitkään. Käsidesipakkaukseen on merkitty suositus säilyvyydestä.

Jos minun on mentävä ihmisten ilmoille, mitä minun tulee huomioida?

Poistu kotoasi vain hoitamaan kaikkein välttämättömimpiä asioita. Jos sinulla on flunssan oireita tai kuulut riskiryhmään, pyydä jotakuta muuta asioimaan puolestasi.

Kun liikut julkisissa paikoissa, pidä vähintään metrin etäisyys muihin ihmisiin – myös esimerkiksi kaupan tai apteekin henkilökuntaan. Vältä ruuhka-aikoja ja paikkoja, joissa tiedät liikkuvan paljon ihmisiä. Pidä käsineitä kädessäsi koko ajan, ja pese kätesi huolellisesti kotiin tullessasi.

Mitä apteekista kannattaa ostaa, jotta olen tarpeeksi hyvin varautunut?

Koronavirusinfektiota hoidetaan oireiden mukaisesti. Lieviin oireisiin auttavat samat keinot kuin tavalliseen flunssaan. Kipu- ja kuumelääkettä otetaan säryn ja kuumeen lievittämiseen, yskänlääkettä yskää helpottamaan.

Kotilääkekaapin perusvarustus on hyvä pitää aina kunnossa. Katso täältä, mitä kotilääkekaapin perusvarustukseen kuuluu.

Lääkkeitä ei kuitenkaan ole tarpeen hamstrata. Lääkkeet eivät lopu, sillä Suomessa varmuusvarastot turvaavat niiden riittävyyden.

Olen kuumeessa. Mitä kuumelääkettä voin käyttää?

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirusinfektion oireiden lievittämiseen on turvallista käyttää sekä parasetamolia että tulehduskipulääkkeitä. Ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä siitä, että ibuprofeeni pahentaisi koronavirusinfektiota.

 

 

Lähteet:

Ilomantsin apteekin apteekkari Ahri Hirvosen haastattelu

Terveyskirjasto:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01257

https://www.terveysportti.fi/dtk/kor/avaa?p_artikkeli=kor00003

THL:  

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19,

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat

Sisäministeriö:

https://intermin.fi/ajankohtaista/korona

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje