Mikä on eResepti? 8 kysymystä ja vastausta

  • 0515_itseasiasta

eResepti on reseptin uusi muoto, mutta miksi paperiresepteistä luovutaan? Jo vuonna 2017 paperinen resepti jää kokonaan historiaan.

Apteekkari, dosentti Mikko Unkila Pälkäneen apteekista kertoo, mistä on kyse uudessa sähköisessä lääkemääräyksessä eli eReseptissä.

1. Miten eResepti eroaa vanhasta paperireseptistä?

– Sähköinen eResepti on lääkemääräys, joka siirtyy lääkärin tietokoneelta Kelan ylläpitämään turvalliseen tietojärjestelmään. Farmaseutti tarvittaessa sitten poimii reseptin apteekin päätteelle. Asiakas noutaa lääkkeensä apteekista kuten ennenkin, mutta ilman paperista reseptiä. Monikäyttöisellä eReseptillä voi noutaa kaikki reseptilääkkeet lukuun ottamatta eläinlääkkeitä. Asiakas saa halutessaan lääkäriltä myös paperille potilasohjeen.

2. Miksi nyt on siirrytty käyttämään eReseptejä?

– Ne parantavat asiakkaan ja terveydenhuollon välistä yhteistyötä, ja siten potilasturvallisuutta. Sähköisiin resepteihin on nyt voitu siirtyä, koska tietoliikenneverkot ja -järjestelmät ovat kyllin kehittyneitä. Sähköisten eReseptien käyttö aloitettiin apteekeissa jo vuosikymmenen alussa. Vuoteen 2014 mennessä eResepti oli jo otettu käyttöön julkisen sektorin terveydenhuollossa sekä laajalti myös yksityisellä sektorilla.

3. Mitä etuja eReseptillä on verrattuna entiseen lääkärin käsin kirjoittamien reseptien käytäntöön?

– Lääkärit ja apteekkihenkilökunta pystyvät seuraamaan asiakkaan kokonaislääkitystä entistä helpommin. Omia reseptitietoja voi katsoa Kanta.fi-palvelusta Omakannasta verkkopankkitunnuksilla. Potilasturvallisuus siis paranee, ja prosessi tehostuu.

4. Miten eReseptiä käytetään?

– Asiakas voi noutaa lääkkeensä mistä tahansa apteekista Kela-kortillaan tai henkilökorttiaan vastaan. Apteekkihenkilökunta näkee asiakkaalle määrätyt lääkkeet, joista asiakas pyytää tarvitsemaansa.

5. Voinko hakea eReseptillä toisen henkilön puolesta tämän lääkkeet?

– Jos hakee toiselle henkilölle säännöllisesti lääkkeitä eReseptillä, ne voi saada mukaan näyttämällä omaa henkilökorttia, jos lääkkeiden saaja on antanut lääkkeiden hakemiseen kirjallisen suostumuksensa. Yksittäistapauksina toinen henkilö voi hakea lääkkeet myös lääkemääräyksen saajan Kela-korttia näyttämällä. Tällöin ei tarvita erillistä kirjallista suostumusta, mutta toiselle noudettavien lääkkeiden tiedot tulisi hakijalla olla.

6. Millainen on eReseptin tietoturva?

– Sähköistä eReseptiä ei voi väärentää, eikä toisen henkilön reseptejä voi nähdä. Apteekeilla on palomuurein vartioitu yhteys Kelan Kanta.fi-palveluun, jossa reseptitiedot ovat. Asiakkaan lisäksi vain lääkärit ja apteekkihenkilökunta voivat katsoa eResepti-tietoja, ja niitä tarkastellaankin vain kun se on asiakkaan lääkehoidon kannalta tarpeellista. Järjestelmään jää aina jälki, kun tietoja katsotaan. Asiakkaalle omat tiedot näkyvät kaksi ja puoli vuotta, minkä jälkeen ne arkistoidaan. 


7. Miten eResepti on otettu vastaan?

– Hyvin. Se palvelee erinomaisesti asiakkaan etua. Reseptilääkkeen voi noutaa entistä helpommin vaikka kauppareissun yhteydessä, sillä pelkkä henkilökortti riittää vahvistukseksi. Kannattaa repäistä vanhasta lääkepaketista lääkkeen nimi talteen, jos pelkää sen unohtavansa. Itse reseptitiedot löytyvät joka tapauksessa apteekeista.

8. Mikä on seuraava askel apteekkitoiminnassa digitalisoitumisen tiellä?

– Seuraavaksi tulee todennäköisesti asioiminen 
eReseptillä verkkokaupassa. Lisäksi viranomaiset pohtivat paraikaa, miten järjestetään alaikäisten reseptitietojen pääsy mukaan palvelun piiriin sekä niiden tarkistusoikeudet. Suunnitelmien toteutuminen vaatii kuitenkin vielä muutoksia muun muassa lääkelain teksteihin.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje