Lääkepakkaukset muuttuvat – väärennösten tunnistaminen helpottuu

  • AA0618_itse_asiassa_

Lääkepakkausten aitouden tarkistaminen apteekeissa vahvistuu entisestään, kun EU:ssa otetaan vuonna 2019 käyttöön uusi lääke­varmennusjärjestelmä.

EU:ssa otetaan vuonna 2019 käyttöön uusi lääke­varmennusjärjestelmä. Sen avulla voidaan entistä paremmin estää laittomien lääke­väärennösten pääsy markkinoille. ­Suomessa lääkeväärennökset eivät ole olleet ongelma, mutta muualla maailmassa niitä on päätynyt joskus jopa käyttöön asti.

Miksi lääkepakkausten aitouden tarkista­minen muuttuu?

Lääkeväärennösten määrä on ­lisääntynyt. ­Euroopassa pyritään estämään laittomien lääkkeiden pääsy laillisiin lääke­jakelukanaviin ­entistä tarkemmin. Muutos perustuu EU:n ­direktiiviin, joka koskee pääasiassa reseptilääkkeitä. Uuden lääkevarmennusjärjestelmän on oltava toiminnassa helmikuussa 2019.

Miten lääkepakkausten aitous jatkossa tarkistetaan?

Lääkevalmistaja lisää lääkepakkauksiin yksilöllisen 2D-koodin. Se sisältää tuotenumeron, sarja­numeron, viimeisen käyttöpäivän ja erätiedot. Nämä tiedot tallennetaan eurooppalaiseen lääkevarmennus­järjestelmään, josta ne siirtyvät Suomen omaan tietokantaan.

Apteekissa tämä yksilöllinen tunniste luetaan ja tarkistetaan viivakoodinlukijan ja tietokoneohjelman avulla. Lääkepakkauksiin tulee myös tekninen ratkaisu, esimerkiksi sinetti tai liimalipuke. joka varmistaa, että pakkausta ei ole vielä avattu.

Myös se, että lääkkeiden alkuperä tarkistetaan vielä kerran ennen myyntiä, lisää turvallisuutta. Aiemmin lääkkeen alkuperä on varmistettu tukussa ennen sen lähettämistä apteekkiin. Nyt myös apteekkiin tulee tarkistamisvastuuta.

Miten muutos näkyy asiakkaalle?

Kuluttajan ostaessa lääkettä myyntitilanteeseen tulee yksi vaihe lisää, eli pakkauksen tarkistaminen viivakoodinlukijalla.

Uudella tavalla merkittyjä lääkepakkauksia ei kuitenkaan tule apteekkiin myyntiin ennen kuin vanhat ovat loppuneet apteekin ­varastosta, ­tukusta ja lääkevalmistajan keskusvarastosta. Nykyisen kaltaisia pakkauksia voi olla myynnissä vielä vuonna 2022.

Lääkkeiden hintaan muutos ei vaikuta. Varmennusjärjestelmän perustamiskustannukset maksaa lääketeollisuus. Apteekkien maksettavaksi jäävät tarvittavat laitteet ja ohjelmistot.

Voiko nykytavalla merkittyihin lääkkeisiin luottaa?

Kyllä voi. Jos lääke on ostettu laillisesta apteekista, voi luottaa siihen, että kaikki on kunnossa.

Yhdessäkään laillisessa suomalaisessa ­yksityisessä apteekissa tai verkkoapteekissa ei ole esiintynyt väärennettyjä lääkkeitä. Laillisella jakelukanavalla tarkoitetaan Suomessa yksityisiä apteekkeja ja verkkoapteekkeja, sairaala-apteekkeja, tukkuja ja lääkevalmistajia.

Suomessa on kaksi kertaa käynyt sairaala-­apteekissa niin, että lääkepakkauksesta on puuttunut tarvittavat merkinnät. Ne luokiteltiin heti väärennöksiksi, vaikka itse lääke pakkauksessa olikin oikea. Toisessa tapauksessa lääkettä ehdittiin antaa potilaalle.

Jo ennen uuden järjestelmän voimaan­tuloa apteekista saa tietää lääkepakkauksen kuvauksen sekä sarja- ja eränumeron. Niiden avulla lääkkeen alkuperää voi tarvittaessa lähteä tarkistamaan.

Missä lääkeväärennöksiin voi todennäköisimmin törmätä?

Suomalainen törmää lääkeväärennöksiin ­todennäköisimmin silloin, jos hän ostaa ­lääkkeitä ­netistä. Tulli saa väärennöksistä osan kiinni. Esimerkiksi ulkomaisesta verkkokaupasta ostetut verenpainelääkkeet ovat joskus osoittautuneet jauhoksi tai sementiksi.
Vain laillisiin jakelukanaviin voi luottaa, eikä lääkkeitä kannata hankkia muualta.

Miten varmistetaan, että uusi lääkevarmennusjärjestelmä toimii turvallisesti?

Lainsäädäntö edellyttää, että lääkevarmennusjärjestelmää hallinnoivat voittoa tuottamattomat organisaatiot. Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea valvoo järjestelmän toimintaa. Järjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus, joka sekin on voittoa tuottamaton yritys.

Euroopassa lääketeollisuuden, apteekkien, tukkujen ja sairaala-apteekkien keskusjärjestöt ovat muodostaneet organisaation, joka hallinnoi keskustietokantaa ja saattaa yhteen kansalliset organisaatiot. Lääkejakeluketjun osapuolet eivät pääse näkemään toistensa tietoja järjestelmän kautta, eikä järjestelmässä käsitellä henkilö­tietoja. Koko Euroopan kattava järjestelmä on ­tehokas myös silloin, jos lääke joudutaan vetämään pois markkinoilta.

Asiantuntijat: Mikkelin Apteekki Stellan apteekkari Ritva ­Kervinen ja Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja ­Maija Gohlke-Kokkonen.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje