Joulun makuja farmaseuttien tapaan

  • apteekkarin_reseptit

Avainapteekkien farmaseutit ovat ammatissaan moniosaajia, mutta myös keittiötaidot ovat heillä kunniassa. Kokeile tänä jouluna näitä herkullisia ohjeita!

Larun farmaseutin tuunattu glögi

Farmaseuttina Lauttasaaren Kirkkoapteekissa työskentelevä Petra Hulkkonen aloittaa glögikauden jo lokakuun lopussa.

– Muutama vuosi sitten maistoin joulumarkkinoilla Wienissä glögiä, jossa oli punssia ja ripaus appelsiininmakua. Innostuin silloin tuunaamaan kaupan valmisglögiä.

Petra hankkii kaupasta mahdollisimman vähäsokerista glögiä. Sen lämmitysvaiheessa hän lisää kattilaan appelsiiniviipaleen, jossa on kuori mukana. Rusinoiden sijaan hän maustaa juomaa kuivatuilla karpaloilla ja kokonaisilla manteleilla.

– Jos glögiin kaipaa lisää makeutta, voi käyttää ruokosokeria. Mahdollisena terästeenä toimii loraus sherryä.

Petra Hulkkonen pitää mausteisista glögeistä, joissa maistuu joulu.

– Iltateen sijaan on kiva nauttia välillä mukillinen glögiä. Myös ystäviä kutsun kahvin sijaan glögille ennen joulua.

Outin isoäidin joulukakku

– Isoäitini leipoi kakkuja sukulaisille ja ystäville joululahjaksi. Perinteinen hedelmäkakku saapui usein postipakettina, sillä asuimme kaukana toisistamme, farmaseutti Outi Pulliainen Kuopion ensimmäisestä apteekista kertoo.

Pulliaisen isoäiti totesi aina, että kakku vain paranee vanhetessaan. Kun isoäiti ei jaksanut enää leipoa, Outi Pulliainen sai häneltä reseptin, mutta kakku oli muutaman vuoden poissa jouluperinteistä.

– Pari vuotta sitten aloin leipoa kakkua itse. Muokkasin reseptiä hedelmien osalta paremmin meidän perheemme suuhun sopivaksi, mutta muuten se on sama, jonka mukaan isoäitini leipoi herkkujaan.

Tämän kakun voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä kakun maku vain paranee ajan mittaan.

Tarvitset yhden ison tai kaksi pientä vuokaa.

300 g voita
2,5 dl sokeria
5 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
3,5 tl leivinjauhetta
1 pussi mantelirouhetta
1 rasia sukaatteja
1 rasia sokeroituja kirsikoita
1,5 dl kuivattuja luumuja suikaloituna
1,5 dl kuivattuja aprikooseja suikaloituna
1,5 dl kuivattuja viikunoita suikaloituna
0,5 tl jauhettua kardemummaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi, vatkaa munat joukkoon. Sekoita jauhot, hedelmänpalat ja muut kuivat aineet keskenään. Lisää seos taikinaan.
Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja aseta vuoan päälle folio estämään pinnan palamista. Paista 175 asteessa noin 1 tunti uunin alatasossa. Kääri valmis kakku folioon ja säilytä viileässä.

Kakku on parhaimmillaan noin kolmen viikon kuluttua valmistamisesta. Se säilyy 1–2 kuukautta.

Uusimmat



Avainapteekit-lehti

Avainapteekit-lehden löydät myös Facebookista.


Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje