Ikääntynyt: Saatko liikaa sokeria?

  • sokeri_terveys_ravinto_vanhukset

Ikääntyneet voivat korvata monipuolista ruokaa makeilla, helposti syötävillä ruoilla, mikä saattaa johtaa välttämättömien ravintoaineiden puutokseen.

Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan sokerin saanti on yhteydessä proteiinin ja suojaravintoaineiden alhaiseen saantiin ikääntyneillä. Sekä kotona että pitkäaikaishoidossa asuvien ryhmissä proteiinin ja suojaravintoaineiden, kuten folaatin ja D- ja E-vitamiinin saanti jäi useilla tutkittavista suosituksiin verrattuna liian vähäiseksi.

– Myös hyvinvoivalta näyttävällä voi olla puutetta välttämättömistä ravintoaineista. Ravitsemusneuvontaa tulisi antaa kaikille ikääntyneille, sanoo dosentti, ETT Merja Suominen Gerontologinen ravitsemus Gery ry:stä.

Kun makuaisti heikentyy, monipuolista ruokaa tulee herkästi korvattua makeilla, helposti syötävissä olevilla ruoilla. Niiden ja sokeria sisältävien mehujen käyttö vähentää ruokavalion ravintoainetiheyttä.

Mitä huonokuntoisempi ikääntynyt oli, sitä todennäköisemmin suuri osa hänen energiansaannistaan kertyi sokerista. Tutkijoiden mukaan ravitsemussuunnittelijoilla ja -terapeuteilla on terveydenhuollossa runsaasti työsarkaa.

– Yksi hyvä apu ovat apteekista saatavat täydennysravintovalmisteet. Ne ovat pirtelön tai vanukkaan muodossa, mutta niissä on runsaasti proteiineja ja suojaravintoaineita, Suominen toteaa.

Gery ry on yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa tuottanut käytännönläheistä materiaalia ikäihmisten ravitsemusneuvontaan.

UusimmatYstävänpäivä_banneri_215x400_netti_uutiskirje

Avainapteekit-lehti

Avainapteekit tarjoukset_etusivu

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje