Apteekkisääntelyn purkamisessa monta avointa kysymystä

  • 0516_tropit_ruotsinapteekit

Ruotsissa ja Norjassa apteekkisääntelyn purkaminen ei ole laskenut lääkekustannuksia.

Sääntelyn purkaminen apteekkitoimialalla on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua Suomessa. Sääntelyllä pyritään lisäämään turvallisuutta ja apteekkiverkoston toimivuutta.

Ruotsi uudisti apteekkijärjestelmänsä valtio-omisteisesta yksityiseksi vuonna 2009 ja myös Norjassa apteekkien omistus on vapautettu. Molemmissa maissa se on johtanut kansainvälisten pääomasijoittajien ja ulkomaisten apteekkiketjujen tuloon markkinoille. Lääkekustannukset eivät ole laskeneet.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Ruotsissa uudistus johti muun muassa siihen, että apteekkien määrän lisääntymisestä huolimatta lääkeneuvonnan taso laski, lääkkeiden toimitusvarmuus ja reseptilääkkeiden saatavuus heikkeni ja apteekkien yhteistyö muun terveydenhuollon kanssa väheni. Tutkijoiden mukaan vaikutuksia esimerkiksi reseptilääkkeiden saatavuuteen olisi pitänyt hahmottaa ennen uudistuksia tarkemmin kuin Ruotsissa tehtiin.


Apteekkien tehtävä Suomessa on huolehtia turvallisesta ja laadukkaasta lääkejakelusta, antaa lääkeneuvontaa ja välittää lääkkeisiin liittyvää ja terveyttä edistävää tietoa. Apteekin henkilökunnalla on salassapitovelvollisuus. Henkilökunta toimii yhteistyössä muun terveydenhuollon ja viranomaisten kanssa. Tämä kaikki pitää tapahtua kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.

Esimerkiksi ilman reseptiä saatavien lääkkeiden myynti on sallittu erityisesti lääkitysturvallisuuden takaamiseksi vain apteekeissa. Jos reseptivapaiden lääkeiden myyntiä laajennetaan apteekkien ulkopuolelle on olemassa riski että lääkehaitat lisääntyvät. Myös apteekkien määrä vähenisi mikä taas heikentäisi useiden itsehoitolääkkeiden, reseptilääkkeiden ja terveysneuvonnan saatavuutta.

Sääntelyn vuoksi myös lääkkeiden hinnat ovat pysyneet maltillisina. Apteekkariliitto pitää tärkeänä, että lääkevalvontaviranomainen Fimea ohjaa jatkossakin apteekkien perustamista ja sijaintia, jotta apteekkiverkosto säilyy kattavana harvaanasutussa Suomessa. Liitto kannattaa uusien apteekkien perustamista sinne, missä Fimea katsoo olevan niille tarvetta. Apteekkariliitto haluaa kehittää ja uudistaa apteekkijärjestelmää terveydenhuollon tavoitteista käsin.

Lähteet: Viestintäjohtaja Erkki Kostiainen ja viestintäproviisori Tiina Kuosa Apteekkariliitosta, Apteekkari.fi, BMC Health Services Research

UusimmatYstävänpäivä_banneri_215x400_netti_uutiskirje

Avainapteekit-lehti

Avainapteekit tarjoukset_etusivu

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje