Apteekkien neuvonta säästää rahaa

  • AA0119_itse_asiassa_2

Kun turhat lääkärikäynnit vähenevät apteekkien neuvonnan ansiosta, rahaa säästyy lähes miljardi euroa vuodessa.

Käynti apteekissa korvaa vuosittain tuhansia turhia käyntejä lääkärillä ja päivystyksessä. Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo, miksi näin on ja miten suomalainen apteekkitoiminta poikkeaa monista maista edukseen.

Millaisissa vaivoissa pyydetään apteekin apua?

– Yleisimmät apteekissa kerrotut vaivat liittyvät tilapäisiin kipuihin, kuten hammas-, pää-, selkä- ja kuukautissärkyihin sekä vatsa- ja ihovaivoihin. Neuvoa pyydetään myös yskään ja allergioihin sekä erilaisiin tulehduksiin, esimerkiksi hiivatulehdukseen.

Miksi neuvoa kannattaa kysyä?

– Asiakas tarvitsee neuvoja, jotta hänen ei tulisi ostettua vaivaansa väärää itsehoitolääkettä. Apteekki auttaa oikean lääkkeen ­valinnassa ja neuvoo myös sen turvallisessa ­käytössä. 

Suurin eromme moniin maihin on se, että itsehoitolääkevalikoimamme on laaja, ja apteekeissamme palvelevat terveydenhuollon ammattilaiset: proviisorit ja farmaseutit. Monissa muissa maissa näin ei ole. ­Hyvä selkäranka neuvonnalle on ­Lääkäriseura Duodecimin laatimat itselääkinnän Käypä hoito -suositukset. 

Milloin on paras mennä lääkäriin?

Ohimenevät vaivat voi usein hoitaa itse, vakavammat sairaudet kuuluvat lääkärille. ­Apteekin valmisteilla voi esimerkiksi hoitaa vatsahappo­vaivaa yhden, kahden viikon ajan. Jos ­vaiva jatkuu, on hyvä mennä lääkäriin ja selvittää ­oireiden syy. Apteekin ammattilaiset osaavat neuvoa myös lääkäriin menon suhteen.

Lääkäri voi myös määrätä saman lääkkeen kuin itsehoidossa on ollut, mutta suhteessa edullisemmassa pakkauskoossa.

Apteekkien neuvonnan ansiosta yhteiskunta säästää perusterveydenhuollossa jopa lähes miljardi ­euroa. Mistä säästöt koostuvat?

Neuvonnalla on estetty turhia lääkäri- ja sairaala­päivystyskäyntejä. ­Päivystyksessä ja terveysasemilla käy paljon asiakkaita, jotka voisivat saada avun nopeammin apteekista – ­jonottamatta. Esimerkiksi flunssa on yksi yleisimpiä päivystyskäynnin syitä. Sitä voisi hyvin hoitaa itse.

Miksi itsehoitolääkkeitä myydään vain ­apteekissa?

Tarkoitus on varmistaa lääkitysturvallisuus eli ­itsehoitolääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö. ­Apteekissa tarkistetaan myös, että reseptivapaa lääke sopii yhteen asiakkaan elämäntilanteen ja muun lääkityksen kanssa.

Jos reseptivapaiden lääkkeiden myynnistä merkittävä osa ­siirtyisi pois apteekeista, apteekkiverkosto ­harvenisi. Reseptilääkkeiden, vähämenekkisten resepti­vapaiden lääkkeiden ja muiden apteekki­tuotteiden sekä terveysneuvonnan saatavuus huononisi etenkin haja-asutusalueilla.

Mitä voi seurata, jos itsehoitolääkkeitä aletaan myydä vähittäistavarakaupoissa? 

Perusterveydenhuollon kustannukset kasvaisivat: maallikko ei usein osaa valita oikeaa lääkettä. Apteekin tehtävä on auttaa lääkkeen valinnassa ja neuvoa sen käytössä, jotta lääke myös tehoaa.

Päivittäistavarakauppa on kiinnostunut tuotteista, joilla on kova menekki. Ruotsissa vähittäistavarakaupan itsehoitolääkkeiden valikoima on kapea. Särkylääkkeiden väärinkäytön riski kasvaa, jos niitä voi ostaa ruokakaupasta. Ruotsissa on jo ollut tähän liittyviä kuolemantapauksia.

Lähde: Apteekkien neuvonnan tuottamat säästöt yhteiskunnalle ja terveydenhuollolle: asiantuntija-arvio 2015 (PWC, Suomen Apteekkariliitto ja Yliopiston Apteekki).

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje