Apteekit pysyvät auki eivätkä lääkkeet ole loppumassa – ei syytä paniikkiin

  • artikkelikuva_korona

Koronavirus on saanut Avainapteekkien ovet käymään entistä tiuhempaan tahtiin. Apteekkari Ahri Hirvonen muistuttaa, että omasta apteekista saa aina kysyä apua.

”Paluu normaaliin arkeen tapahtuu kyllä, vaikkemme vielä tiedäkään, kuinka pian”, Ilomantsin Avainapteekin apteekkari Ahri Hirvonen sanoo.

Hän on viime päivien aikana kohdannut paljon asiakkaita, jotka pohtivat, kuinka koronatartunnan voi välttää. Lisäksi moni on huolissaan iäkkäistä läheisistään.

”Nyt on tärkeää auttaa toisiamme ja olla tukena niille, jotka sitä tarvitsevat. On hyvä myös pitää mielessä, että tietoa kannattaa etsiä ja tilannetta seurata vain luotettavista lähteistä”, Hirvonen muistuttaa.

Luotettavia lähteitä ovat esimerkiksi THL:n sivut ja Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämä Terveyskirjasto.

Apteekki auttaa myös koronan aikaan

Myös omasta apteekista löytyy luotettavaa ja ajantasaista tietoa koronaviruksesta. Apteekit eivät ole sulkemassa oviaan, vaan palvelevat asiakkaita mahdollisimman normaalisti. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että asiakas- ja puhelinpalvelussa saattaa olla ruuhkaa.

”Omasta apteekista saa aina kysyä apua. Siellä on tutut ne henkilöt, jotka osaavat vastata kysymyksiin ja tarvittaessa myös rauhoitella. Meidän tehtävämme on nyt auttaa”, Hirvonen sanoo.

Hän muistuttaa valtakunnallisten ohjeistusten noudattamisen tärkeydestä, mutta kehottaa olemaan panikoimatta.

”Suomessa asiaan on tartuttu napakasti ja asetettu asianmukaisia rajoituksia. Ne suojaavat väestöä ja vähentävät tartuntojen määrää.”

Lääkkeitä riittää – unohda hamstraus

Hirvonen kertoo, että apteekeissa on varauduttu ennalta tämänkaltaisiin tilanteisiin. Apteekit tekevät nyt toimia, jotka tuovat asiakkaille turvaa poikkeustilanteessa.

Siivousta on tehostettu. Ilomantsin Avainapteekissa desinfiointiaineella sumutetaan aktiivisesti sellaisia kohteita, joita ihmiset koskettelevat paljon, kuten ovenkahvoja ja vuoronumerolaitetta.

”Jos apteekissa asioiminen kuitenkin huolettaa, kannattaa kysyä, onko kotiinkuljetuspalvelua saatavilla tai onko lääkkeet mahdollista tilata puhelimitse ja hakea valmiiksi pussitettuina. Toki voi myös pyytää jonkun asioimaan puolestaan”, Hirvonen vinkkaa.

Hän muistuttaa, että apteekit pitävät oman alueensa asiakkaista hyvää huolta. Lääkkeiden loppumisestakaan ei siis kannata huolehtia, sillä Suomessa varmuusvarastot turvaavat lääkkeiden riittävyyden.

”Joistakin apteekeista jokin lääke on saattanut olla hetkellisesti lopussa siksi, ettei sitä ole ehditty kuljettaa tukusta. Mutta se on vain väliaikaista, ja lääkkeitä riittää kyllä”, Hirvonen sanoo.

Lääkkeiden hamstraamista hän ei suosittele. Se aiheuttaa pahimmillaan sen, että joku lääkettä tarvitseva jää ilman samaan aikaan, kun toisella saattaa olla kotona monta ylimääräistä rasiaa tarvittavaa lääkettä.

 

Aika auttaa lähimmäistä

Ahri Hirvonen muistuttaa, että nyt on tärkeää auttaa ja pitää huolta toisista. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat saattavat tarvita apua päivittäisissä askareissa, kuten kaupassakäynnissä.

Myös apteekissa voi asioida ja reseptilääkkeet noutaa toisen puolesta. Helpoiten se tapahtuu, jos asioijalla on mukana sen henkilön Kela-kortti, jolle lääkkeet on määrätty. Verkossa asian voi hoitaa suomi.fi-palvelussa antamalla asiointivaltuutus toiselle henkilölle.

Moni yksin asuva saattaa myös kaivata seuraa.

”Varsinkin ikäihmisillä on paljon koronavirukseen liittyviä pelkoja. On tärkeää, että he voivat jakaa huoliaan jonkun kanssa”, Hirvonen sanoo.

Puhelinsoitto, tekstiviesti, postikortti tai kukkalähetys voi olla monelle päivän kohokohta. Jos molemmilla osapuolilla on tietokone ja valmius sen käyttöön, voi päiväkahvitreffejä viettää virtuaalisesti esimerkiksi Skypen välityksellä.

Hirvonen painottaa, että myös apteekit ovat mukana helpottamassa ihmisten arkea.

”Eräs asiakkaamme soitti huolestuneena, sillä hän tarvitsi lääkkeitä, muttei halunnut tulla asioimaan apteekkiin. Meillä ei vielä ole kotiinkuljetuspalvelua. Asiakas sattui kuitenkin asumaan farmaseuttimme kotimatkan varrella, joten hän kävi viemässä lääkkeet. Olemme toimittaneet lääkkeitä myös taksilla.”

 

Luotettavaa, päivittyvää tietoa koronaviruksesta löydät THL:n ja Terveyskirjaston verkkosivuilta.

Uusimmat


Hae uusin Avainapteekit-lehti
lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje