Apteekista lääke löytyy yleensä saman tien

  • apteekki_hylly

Lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeista on säilynyt erinomaisena, vaikka apteekkien vaikeudet saada lääkkeitä ovat lisääntyneet.

Lääkkeiden saatavuus apteekeista takkuilee ajoittain. Häiriöitä on viime aikoina ollut aiempaa enemmän. Niistä huolimatta ylivoimaiseen valtaosaan resepteistä lääke löytyy edelleen heti apteekin varastosta. Tämä käy ilmi Apteekkariliiton toteuttamasta tuoreesta selvityksestä.

Resepteistä 98,4 prosenttiin lääke löytyy heti apteekin varastosta. Yli vuorokauden odotusaika on koskenut 0,4 prosenttia resepteistä.

Pienillä apteekeilla pienemmät varastot

Lääkkeen välitön toimitusvarmuus on hieman matalampi pienissä apteekeissa pienemmistä lääkevarastoista johtuen, mutta niissäkin lääke löytyy apteekin varastosta 96,7 prosentin varmuudella.

Lääkkeen toimitusvarmuus vuorokauden sisällä on kutakuinkin sama pienissä (99,4 %) ja isoissa apteekeissa (99,6 %).

Syyt yleensä lääkkeen ominaisuuksissa

Kaksi kolmesta lääkepuutteesta johtuu siitä, että lääke on parhaillaan tilauksessa tai se tilataan asiakkaalle tarvittaessa esimerkiksi lääkkeen lyhyen kestoajan tai kalliin hinnan vuoksi. Joka viidennen lääkepuutteen syynä on se, että lääke on esimerkiksi niin uusi, ettei se ole vielä apteekin varastovalikoimassa.

Joka kymmenes lääkepuute johtuu siitä, että lääkettä ei saa lääketukkukaupasta lääketehtaan tuotanto-ongelmien vuoksi. Tällaisten puutteiden määrä on viime vuodesta yli kaksinkertaistunut. Käytännössä tuotanto-ongelmien vaikutus toimitusvarmuuteen on kuitenkin ollut varsin vähäinen.

Korvaavaa hoitoa selvitellään

Toisinaan puuttuvalle lääkkeelle ei löydy myöskään vaihtokelpoista rinnakkaislääkettä. Näissä tapauksissa apteekki auttaa asiakasta mahdollisuuksien mukaan. Korvaaviin hoitoihin liittyvät selvittelyt ovat yleistyneet apteekeissa.
– Lääkärin kanssa pyritään etsimään asiakkaalle korvaava hoito, kunnes asiakkaan käyttämää lääkettä on taas saatavissa, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Lähde: Apteekkariliitto
Lisätietoa selvityksestä: Lääkkeiden toimitusvarmuutta apteekeista selvitettiin 79 erikokoisessa apteekissa eri puolilla Suomea maaliskuussa 2017. Apteekit kirjasivat viikon 10 aikana kaikki ilmenneet lääkepuutteet ja niiden syyt. Tutkimusotos sisälsi kaikkiaan liki 100 000 reseptiä. Suomen Apteekkariliitto ry on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje