Aivot töissä

  • AA0418_tropit_Aivotyo

Aivot työssä -kirja valottaa, miten työstä voisi tehdä aivojemme kannalta mielekkäämpää.

Millainen olisi aivoterveydelle hyvä työpäivä? Se sisältäisi esimerkiksi 10−20 minuutin päivätorkut, taukojumppaa, joutilaita hetkiä, säännölliset ruokailuhetket ja kahvihetken naurunremakan, kertovat aivotutkijat Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi kirjassaan Aivot työssä, Otava (2018).
Saarikivi ja Huotilainen tarjoavat aivotutkimukseen pohjautuvia vinkkejä, kuinka työntekoa ja työyhteisöä voisi kehittää mielekkäämmäksi aivojemme kannalta.

Meillä on esimerkiksi edelleen metsästäjä-keräilijän aivot, mikä vaikuttaa myös työntekoomme. 20 000 vuotta sitten esi-isämme selvisivät hengissä, kun he reagoivat uhkatilanteessa nopeasti ja heidän näkö- ja kuuloaistinsa olivat jatkuvassa hälytysvalmiudessa.
Nykyisessä työelämässä taistele tai pakene -tila voi jäädä stressaavan ympäristön takia päälle pitkäksikin ajaksi. Esimerkiksi meluinen ympäristö saattaa kuormittaa. Ratkaisuksi tarjotaan esimerkiksi työntekijän parempaa hallinnan tunnetta omasta työstä ja avoimempaa viestintää sekä akustiikan parantamista ja etätyötä.

Kirjassa kerrataan myös aivoterveyden peruskivet: nukkumisen, liikkumisen, syömisen sekä aivojen haastamisen tärkeys. Konkretiaa kirjan teemoihin tuovat haastattelut. Sanansa sanovat muun muassa Reaktorin ja F-Securen edustajat.

Uusimmat


Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje