Aivojen lomamoodi ja 10 muuta vinkkiä rentoon kesään

  • aivomoodi-rento-kesäloma-vinkit

Rentoon lomaan tarvitaan aivolepoa, marjoja, paljaat varpaat, kirja ja kynä. Samalla keho ja mieli saavat hoitoa. Testaa 11 helppoa tapaa käynnistää huoleton kesä ja stressitön loma.

1 Auta aivot lomalle

Asiantuntija: Heli Isomäki, neuropsykologian erikoispsykologi, psykologian tohtori

– Kun loma alkaa, aivot eivät vaihda lomatunnelmaan automaattisesti. Ne tarvitsevat siirtymäriitin ymmärtääkseen, että on aika lomailla, sanoo neuropsykologi Heli Isomäki.

Hänen mukaansa on kaksi tasoa, joilla aivot voi auttaa lomamoodiin. Ensimmäinen niistä on konkretia.

– Muuta elämässäsi konkreettisesti jotakin. Vaihda hajuvesi tai ruokavalio kesäisemmäksi, Isomäki vinkkaa.

Kun tavanomaiseen arkeen liittyvät asiat muuttuvat, aivot ymmärtävät, että on aika lomailla. Jos viettää loman arkikuvioissa kodin, ruokakaupan ja työpaikan välillä, voi aivoilla kestää viikkokausia ymmärtää, että nyt ollaan lomalla. 

Aivoja voi auttaa siirtymään lomamoodiin myös ajatusten tasolla, Isomäki sanoo.

Ajatukset säätelevät tunteita, ja tunteet säätelevät käyttäytymistä. Jos lomalla ajattelee jatkuvasti töitä, ohjaa se tekemään myös konkreettisia töihin liittyviä asioita, kuten tarkistamaan sähköpostia.

– Jokainen valitsee ajatuksensa itse, Isomäki muistuttaa. Hän kehottaa kääntämään ajatukset tietoisesti pois töistä. Huomio tulisi kiinnittää erityisesti metatyöhön eli taustalla tapahtuvaan näkymättömään organisointi- ja suunnittelutyöhön.

– On tärkeää saada työhön liittyvä metatyö katkaistua. Tuoreet aivotutkimukset kertovat, että metatyö on yksi keskeisimpiä naisten työuupumuksen aiheuttajia.

Hyvä loma rentouttaa ja laskee suoritus- ja rasituksensietokykyä. Siksi työnteko tuntuu lomalta töihin palatessa muutaman viikon tavallista tahmeammalta.

– On hyvä tiedostaa, että se on täysin normaalia. Vaikket ole heti loman jälkeen parhaassa iskussa, suorituskyky palaa parissa viikossa normaaliksi. Ole siis armollinen itsellesi, Isomäki kehottaa.

Nauti liikkeestä

2 Syke nousuun rauhallisesti

Kävele tai hölkkää lähimaastossa. Aloita vartin kävelyllä ja lisää aikaa 5–10 minuutilla viikoittain. Myöhemmin voit vaihtaa juoksuun.

3 Monitoimiliike lihaksille

Ota 2–10 kilon paino käsiisi poikittain. Seiso tukevasti hartioiden levyisessä haara-asennossa. Kyykkää selkä suorana, peppu taakse työnnettynä ja polvet varpaiden suuntaisesti. Nouse sitten seisomaan, tuo lantio eteen ja työnnä paino käsillä ylös. Tee kolme 10 toiston sarjaa.

4 Tasapaino kuntoon

Seiso tukevasti lattialla. Tuo toinen jalka suoraan toisen taakse. Nosta taaempi jalka rauhallisesti ilmaan ja pyöritä nilkkaa molempiin suuntiin noin 10 sekunnin ajan. Toista liike toisella jalalla. Tee molemmilla jaloilla kolme toistoa.

5 Katse horisonttiin

katse-horisonttiin

Kauas katsominen rentouttaa silmiä. Mene esimerkiksi mökkilaiturille, avaraan peltomaisemaan tai meren rannalle ja suuntaa katse horisonttiin.

Jo muutaman sekunnin tuijottelu kauas rentouttaa silmiä. Avaran maiseman katselusta hyötyy silmien lisäksi mieli. Horisonttiin katsomisen on todettu vaikuttavan myös aivotoimintaan. Kauas katsominen auttaa aivoja rentoutumaan, mikä rauhoittaa mieltä.

6 Tee inventaario kesän lääkekaappiin 

Varmista, että mökillä ja mukanasi lomalla kulkee päivitetty kesälääkekaappi, josta löytyy kaikki tarpeellinen kyypakkauksesta sidetarpeisiin.

Tarkista listan avulla, onko kesälääkekaappisi päivityksen tarpeessa: avainapteekit.fi/kesalaakekaappi.

7 Lue

Lukeminen vähentää stressiä ja parantaa muistia sekä keskittymis- ja empatiakykyä. Yhdessä lukemisesta voi nauttia aikuisenakin. Perusta lukupiiri, jossa kirjaa luetaan ääneen tai lue ennen nukkumaanmenoa ääneen puolisosi kanssa.

8 Kulje avojaloin

kesa-kavely-paljain-jaloin

Paljain jaloin kävelyllä on lukuisia terveysvaikutuksia. Jalkaterän pienet lihakset vahvistuvat, akillesjänne venyy ja nivelten joustavuus ja nilkan liikkuvuus lisääntyvät. Lisäksi verenkierto vilkastuu, kun alaraajojen lihakset aktivoituvat.

Avojaloin kävely parantaa tasapainoa ja vähentää polvi-, lonkka- ja selkäkipuja sekä suonenvetoja, suonikohjuja ja kylmiä jalkoja. Myös jalkojen hikoilu ja siitä johtuvat hiertymät ja rakot vähenevät.

Alussa paljain jaloin kävely saattaa tuntua jalkapohjissa ikävältä. Iho kuitenkin tottuu ärsykkeisiin muutamassa viikossa. Jos jalkapohjasi ovat kovin arat, helpota paljasjalkailun aloittamista paljasjalkakengillä.

9 Syö joka päivä marjoja

Viimeaikaiset suomalaistutkimukset kannustavat marjametsään: puolukan on tutkittu estävän painonnousua sekä haitallisen sisäelinrasvan kertymistä. Mustikka kaitsee elimistön tulehdusta sekä verenpainetta. Mansikasta saat paljon C-vitamiinia ja folaattia, vadelmasta erityisen runsaasti kuituja, mustaherukasta C- ja E-vitamiineja.

kotimaiset-marjat

Marjoissa on vähän energiaa, mutta sitäkin enemmän tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kuituja. Marjat sisältävät runsaasti myös vettä, joten ne ovat oivallista naposteltavaa kesäpäivisin.

Hyödynnä myös marjojen lehdet. Hauduttele esimerkiksi mustaherukan, vadelman ja lakan lehdistä makoisa tee.

10 Kirjoita kortti ystävälle!

Kirjoittaminen on kehon ja aivojen yhteispeliä. Käsin kirjoittaminen tukee asioiden oppimista ja muistamista. Kun kirjoitat käsin, pohdit samalla, miten muotoilet asian paperille. Tietokoneella kirjoittaessasi aivot saavat vähemmän tietoa liikkeestä kuin käsin kirjoittaessa. Tällöin tiedon käsittely jää usein pinnalliseksi. Käsin kirjoittaminen auttaa myös keskittymään ja ylläpitämään käsien hienomotoriikkaa. Käsin kirjoittamista on helppo lisätä. Treenaa aivojasi kirjoittamalla kirje ystävälle tai ota tavaksi kirjoittaa lomapäiväkirjaa käsin.

11 Pyöräytä kirpeä melonismoothie

Smoothien joukkoon soseutetut cashewpähkinät tekevät juoman rakenteesta kermaisen kuohkean. Juoman joukkoon lisätty proteiinijauhe tukevoittaa smoothien ja toimii vaikka kuuman kesäpäivän lounaana tai palauttavana juomana treenin jälkeen.

kirpeä-meloni-smoothie

Ainekset (neljä smoothieannosta

1 dl cashewpähkinöitä
500 g kuorittua vesimelonia
250 g mansikoita
1 verigreippi
1 ruukku sitruunamelissaa
1 limen mehu
3 rkl voima-kaurajauhetta tai proteiinikaurajauhetta
2-3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa

Tee näin

Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä tunti.
Valuta liotusvesi pois pähkinöistä.
Paloittele vesimeloni.
Poista mansikoista kannat.
Kuori verigreippi kalvottomaksi ja leikkaa paloiksi.
Mittaa kaikki smoothien ainekset tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi.

Ohje: Suvi Rüster
Kuva: Ninna Lindström

Lue myös:

Ohjeet onnelliseen lomailuun

Uusimmat


Melatoniini_banneri_joulukuu

Uusi Avainapteekit-lehti on ilmestynyt!
Hae omasi lähimmästä Avainapteekista
tai lue digiversio täältä.

 

 


Lue bloggaajamme Kaijan blogia.

Ristikkovastaukset

Lähetä Avainapteekit-lehden ristikkovastaukset tästä.


Sinustako Avainasiakas?

Avainapteekit tarjoavat avaimet terveytesi ja hyvinvointisi parhaaksi elämän eri tilanteisiin ammattitaidolla ja aidolla sydämellä. Tutustu etuihin ja liity Avainasiakkaaksi!

Liity Avainasiakkaaksi

Lue lisää eduista

Lähin Avainapteekkisi

Tilaa uutiskirje