Silmälasien matka

Jhina,web

Olen vahva kierrätyksen kannattaja ja laitan kaiken kiertoon minkä voin. Edesmenneen äitini lukulasit vein Specsaversiin, jonka optikkoryhmä vie vuosittain käytettyjä laseja Tansaniaan. Liikkeessä kerroin kenen lukulaseista olin luopumassa. Samalla tuli mieleen kysyä, saisinko tietää kenelle äitini silmälasit päätyvät. Mitään ei luvattu, mutta annoin varmuuden vuoksi yhteystietoni. 

Parin kuukauden kuluttua ponnahti Specsaversilta sähköpostiviesti. Lasit oli saanut tansanialainen Jhina Khatib, joka tekee työkseen käsityöitä. Pluslasien avulla Jhinan työ sujuu nyt paremmin eivätkä päänsäryt enää vaivaa häntä. Jhina lähetti minulle lämpimiä terveisiä ja kiitokset - swahilinkielellä Ahsante. Kuvakin tuli. Olin niin superiloinen, että pomppasin melkein ilmaan! Ihan valtavan ihana yllätys, että äidin silmälasit saivat uuden elämän kaukaisessa Afrikassa!

äit,web

Kaukonäköisyyden lisäksi äitiä vaivasi kyynelkanavan tukkeutuminen varsinkin toisessa silmässä. Muistan jo lapsuudesta boorivesipullon, joka oli aina äidin yöpöydällä. Boorivedellä äiti hautoi aika ajoin vuotavia ja rähmiviä silmiään. Muita kyynelkanavan tukkeutumisen oireita ovat silmän seudun kivut, näöntarkkuuden vaihtelu, kirvely ja kaiherrus. 

Boorivesi puhdistaa ja rauhoittaa ärtyneitä silmäluomia sekä liuottaa karstan ja eritteen silmäluomista. Boorivedellä äiti pärjäsi vaivansa kanssa eikä tarvinnut silmälääkärin apua. Niitä olisivat olleet tukkeutuneiden kyynelkanavien varovainen laajennus tai leikkaushoito.

Nykyisin apteekissa on booriveden lisäksi muitakin vaihtoehtoja silmien hoitamiseen. Esimerkiksi Bevitalta löytyy myös lapsille sopivat silmäpyyhkeet. Ne toimivat etenkin silmäluomien reunojen tulehdustiloissa, mutta sopivat myös viilentäviksi tai lämmittäviksi kääreiksi silmien päälle. BevitaEye silmäpyyhkeiden luvataan tuovan raikkaan puhtauden tunteen silmiin. Tein testin – ja tosi on! Pyyhkeet eivät ärsytä silmien ihoa, joten silmiä ei tarvitse huuhdella vedellä käytön jälkeen.

boorivesikäs,raj

Väsyneille silmille on apteekissa tarjolla muun muassa Gahns silmäkylpy, joka virkistää tietokoneen näytön, autolla ajon tai muuten vain väsymyksen rasittamia silmiä. Se myös huuhtelee pölyn ja roskat pois silmistä. Pakkauksessa mukana oleva kuppi täytetään, painetaan silmää vasten, räpäytetään muutaman kerran – ja sillä selvä. Silmäni väsyvät poikkeuksetta, jos istun päivittäin pitkään tietokoneen ruudun edessä. Myös tuijottaminen tiehen tuntuu silmissä pitkillä automatkoilla, joten tämä tuote harkintaan kotiapteekkini tulevissa hankinnoissa.