Päivän pieni ilo

kaija5,web

Etenkin pääkaupunkiseudulla joudutaan taas elämään koronarajoitusten puristuksessa, mutta on päivässä ainakin yksi ilonaihe – kahvihetki. Miten se voikaan olla niin ihana! Jopa odotus kahvihetkestä kohottaa mielialaa. Kahvi pitää juoda rauhassa. Toiset kaipaavat kahvitteluun hiljaisuutta. Itse voin puhua samalla puhelimessa jonkun ystäväni kanssa, lukea päivän lehteä, kuunnella musiikkia tai kirjoittaa vaikka blogia, mutta minulla ei saa olla kiire mihinkään. Silloin saan kahvihetkestä parhaan nautinnon.

Kahvi antaa sopivan energiaspurtin päivään ja elämä tuntuu kivalta, kun tunnetta vielä boostaa kiitollisuudella. Vireyttä ja valppautta parantavien ominaisuuksiensa lisäksi kahvilla on yllättävän paljon muitakin terveydellisiä vaikutuksia. Kahvi on muun muassa yhteydessä alhaisempaan tyypin 2 diabeteksen riskiin, se voi suojata maksaa ja vähentää sydänkohtauksen riskiä sekä vaikuttaa ikääntyneiden murtumariskiin. Kahvinjuonti on myös yhteydessä pienentyneeseen Alzheimerin taudin riskiin ja parantaa urheilusuorituksia. (Lähde: Duodecim Terveyskirjasto)

Kahvin haittavaikutukset ovat vähäisiä, mikäli sitä juo kohtuullisesti 3-5 kuppia päivässä. Kahvin on huomattu nostavan hieman verenpainetta, mutta vaikutus häviää 2-3 tunnin kuluessa. Jos kahvia juo liian myöhään, se voi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia ja unettomuutta. Ihmisillä on kuitenkin erilaiset herkkyydet sekä kahvin hyville että lieville haitallisille vaikutuksille. 

Kahvi sisältää monia yhdisteitä, kivennäisaineita ja vitamiineja - varsinkin kaliumia, magnesiumia ja niasiinia eli B3-vitamiinia. Kahvin tärkein fysiologisesti aktiivinen ainesosa on kuitenkin ilman muuta kofeiini. Kofeiinia on myös tablettimuodossa. Tablettien mahdollisista terveysvaikutuksista ei ole tietoa ja makunautinto niistä jää pois, mutta piristävän kofeiinipaukun tableteista kyllä saa. Totesin sen opiskeluaikana, kun luin tentteihin muutamia päiviä putkeen. Kofeiinitabletti puolisen tuntia ennen tenttiä antoi koetukseen lisää virtaa. Kahvia en tuolloin juonut, koska olin varma, että se ei sovi ärtyvälle suolelleni ja kahvi oli mielestäni niin pahanmakuistakin. No, molemmat olettamukset ovat osoittautuneet vääriksi…

Vaikka juonkin nykyisin kahvia vähintään mukillisen päivittäin, kofeiinitabletit ovat silti silloin tällöin käytössä. Nielaisen puristeen, kun en ehdi keittää kahvia, olen lähdössä tapaamiseen ja pitää olla virkeä. Aktiiviselle liikkujalle ja urheilijalle kofeiinitabletti on sallittu piriste, joka voi parantaa suoritus- ja keskittymiskykyä. Kofeiinitabletteja saa ainakin apteekista eikä hinta päätä huimaa. Oma suosikkini on Apteekkarin kofeiinitabletti, jossa on ihana cappuccinon tuoksu. Päiväannos 1 tabletti sisältää 100 mg kofeiinia. 

tuote1,web