Lääkkeet ja aurinko

rannalla,web

Tapahtuu vappuaattona: koska isommat kokoontumiset on koronan takia kielletty, istumme ystäväni kanssa hänen pihallaan. Kuohuvia kilistellään ja puhe pulppuaa. Vaikka on kylmä eikä ilman toppatakkia tarkene, aurinko kuitenkin paistaa. Miten ihanalta sen valo ja lämpö tuntuukaan pitkän, pimeän ja sateisen talven jälkeen – varsinkin juhlatunnelmalla kuorrutettuna! Ei tule mieleenkään kääntää katsetta välillä varjoon.

Kotiin tullessani melkein pelästyn peilikuvaani. Näytän ihan saunassa käyneeltä ja kasvoni punoittavat selvästi! Samoin ne osat käsivarsista, jotka olivat alttiina auringolle hihojen käärimisen jäljiltä. En ymmärrä yhtään. Kuulun kolmanteen ihotyyppiin, joka kestää aurinkoa suhteellisen hyvin, palaa joskus ja ruskettuu herkästi. En ole koskaan polttanut ihoani Suomessa keväällä ja hyvin harvoin kesälläkään. 

lääkkeet,web

Aamulla mieleeni juolahtaa, voisiko antibioottikuurilla olla osuutta asiaan. Alan saman tien googlata nettiä ja sieltähän ihon palamisen syy paljastuu! Tietyt lääkeaineet, joiden kemiallisessa rakenteessa on valoon reagoivia osia, voivat todellakin herkistää ihon UV-säteilylle. Juuri minun käyttämäni antibiootti löytyy listalta. Tunnustettakoon, että en lue lääkkeiden pakkausselosteita erityisen tarkasti. Siinä varoitus olisi todennäköisesti mainittu.

Jos joudut lääkekuurille tai käytät lääkkeitä säännöllisesti, selvitä siis altistavatko ne ihosi auringonvalolle. Nopeimmin se hoituu kysymällä asia apteekissa samalla, kun ostat lääkkeen. Joidenkin antibioottien lisäksi yhteisvaikutuksia auringon kanssa voi olla muutamilla geelimuotoisilla tulehduskipulääkkeillä, tietyillä suun kautta otettavilla aknelääkkeillä, sydän- ja verenpainelääkkeistä eräillä nesteenpoistolääkkeillä sekä syöpälääkkeillä. Myös eteerisillä öljyillä ja joillakin rohdoksilla, kuten mäkikuismalla voi olla aurinkovaikutuksia.

Yleisimmin aurinko aiheuttaa lääkkeen kanssa ärsytystyyppisen lääkevaloihottuman. Ihottumaan liittyy punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Voimakkaassa valolääkereaktiossa iho saattaa palaa pahasti ja siihen voi tulla rakkuloita. Ihottuma-alueelle voi myös jäädä tummaa pigmettiä kuukausiksi. 

Joskus ihoreaktiot tulevat vasta parin päivän viiveellä.Yksilölliset tekijät vaikuttavat aina lääkkeiden aiheuttamaan herkistymiseen auringossa. Kaikki eivät saa lääkkeistä lainkaan oireita ja oireiden vahvuus voi vaihdella suuresti. Myös lääkkeen annostuksella ja UV-säteilyn voimakkuudella on vaikutusta. Itselläni iho pelkästään punoitti ja se näkyi nopeasti.

Valoherkkyys ei onneksi jää pysyväksi. Ihokin paranee itsestään parissa päivässä tai viimeistään kahdessa viikossa lääkkeen käytön lopettamisesta. Pidäthän kuitenkin mielessä, että mikäli iho pääsee kerran palamaan, se muistaa sen aina ja palaa helposti uudelleen. Jos et halua suojata ihoasi vaatteilla säteilyltä, älä koskaan unohda käyttää aurinkovoiteita!