Hoivakoti vai kotihoiva?

hoivakoti, raj

Ongelmat vanhusten hoivakodeissa ovat olleet laajasti esillä koko alkuvuoden. Uskaltaako kukaan enää tämän jälkeen laittaa ikäihmisiä laitoksiin? Itse olin pitkään vahvasti sitä mieltä, että viime vuoden lopulla 95-vuotiaana menehtyneen äitini olisi pitänyt saada viettää viimeiset vuotensa hoivakodissa. Miksi? 

Lonkka- ja reisileikkausten jäljiltä äidin kävely oli rollaattorillakin huonoa. Liikunnan puutteesta lihasvoima hiipui ja tasapaino heikkeni. Äitiä huimasi ja hän kaatuili. Syöminen ja juominen tahtoivat jäädä väliin. Kotihoitaja kävi kerran, kaksi päivässä lähinnä tarkistamassa, että äiti oli hengissä. Hoitajat vaihtuivat jatkuvasti.

Tein hakemuksen Vaasan kaupungille, jotta äiti olisi päässyt johonkin kotikuntansa palvelutaloista. Yksityisiä hoivakoteja ei kaupungissa ollut. Monista vetoomuksista huolimatta kaupungin laitoksiin ei ollut mitään asiaa, ellei ollut muistisairas. Äidillä oli huono muisti, mutta muutoin ajatus kulki kirkkaasti.

Sain äidin kuitenkin ns. intervallihoitoon, jolloin hän pääsi 2-3 viikon välein palvelutaloon viikoksi. Mutta ei äiti niissä viihtynyt. Äitihän oli terävä, lähes kaikki muut olivat muistisairaita. 

Yritin myydä äidille intervallihoitoajatusta sillä, että ”ainakin saat syödä siellä”.  Äidille oli tilattu kaupungin ateriapalvelu kolme kertaa viikossa, mutta ei hän annoksiin juuri koskenut. Myönnettäköön, että eivät ateriat kyllä minuakaan innostaneet. Jos äiti laittoi ruokaa, se oli lähinnä puuroa aamulla ja perunaa päivällä. Välipaloina oli leipää. Pidin äidille monta puheenvuoroa siitä, että ruokavaliosta puuttuu melkein kokonaan proteiini. Selitin toistuvasti, missä ruoissa on proteiinia - mutta peruna-puurolinja jatkui. 

nutridrink, raj2

Sitten muistin apteekin hyllyltä tuotesarjan, joka on minulle tuttu vuosien takaa. Kyseessä on käyttövalmis, juotava ja monia makuja sisältävä täydennysravintovalmiste Nutridrink, joka sisältää kaikkia elimistön tarvitsemia energiaravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Laajasta sarjasta kannattaa valita Nutridrink Protein, jossa on proteiinia peräti noin kolmen kananmunan verran. Protein-sarjaan kuuluu isompi 200 ml:n pullo sekä pienempi 125 ml:n pullo nimeltään Compact Protein. Pikkupullon jaksaa juoda kerralla, vaikka ruokahalu olisi vähäinen. 

- Yksi Nutridrink-annos on täydellinen ateria eikä edes maksa paljon! Kun juot pullollisen päivässä, voit syödä vaikka loppupäivän puuroa, hehkutin äidille. Tämän äiti muisti varsin hyvin. 

Lopulta olen tyytyväinen siihen, että äitiä ei sittenkään otettu palvelutaloon ja hän sai asua pääasiassa kotona elämänsä loppuun asti. Suomessa on myös hyvää laitoshoitoa eikä itselläni ollut siitä pahaa sanottavaa – ainakaan niinä kertoina, kun pääsin äitiä Helsingistä Pohjanmaalle moikkaamaan. Silti laitokset ovat – no, laitoksia. Kotona ihminen voi elää rakkaassa paikassa muistojensa keskellä ilman laitoksen puuduttavia rutiineja – jos terveys vaan suinkin sen sallii.