Hakutermi: 2020


Koronaa karussa kotioloissa

24.03.2020 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

kuvituskuva,raj2

Korona on iskeytynyt suomalaisten tajuntaan kuin salama! Seurauksethan me tiedämme: Suomi on suljettu. Alkuun se ahdisti, mutta ihmeellisesti uuteen arkeen on alkanut tottua. Eikä kaikki kiva ole kielletty! Itse olen joka aamupäivä yhteydessä jonkun ystäväni kanssa puhelimitse kahvikupin äärellä, kun kohtaamiset ovat jäissä. Joskus tuntuu jopa vapauttavalta, ettei aina tarvitse lähteä johonkin. Pääkaupunkiseudulla kun on niin pitkä matka melkein kaikkialle. 

Silti kaipaan säännöllisistä menoista etenkin kuntosalia. Olen käynyt viitisen vuotta salilla hikoilemassa 2-3 kertaa viikossa eikä keho käsitä, mihin laitetreeni yhtäkkiä loppui. Verkostahan löytyisi kotijumppaohjeita, mutta olen kauhean huono siinä. Käytännössä en ole jumpannut kotona koskaan, vaikka välineitä onkin tullut ostettua. Nyt olen saanut kaivettua käsipainot, jalkapainot ja tasapainolaudan kaapinnurkasta pölyttymästä. Toistaiseksi ne lojuvat lattialla, mutta aion vielä tarttua välineisiin ja ottaa niiden käyttämisen arkirutiineiksi.

Onneksi iloinen yhteishuoltajuuskoirani Mauno on minulla ainakin kaksi kuukautta putkeen sen toisen emännän työmuutosten takia. Koira vie minut lenkille kolmesti päivässä. Ulkoiluhan on sallittua ja suositeltavaa, mutta muistetaan pitää vähintään metrin väli toiseen ulkoilijaan. Se on vielä monella hakusessa. Ajattelevatkohan suomalaiset, että on epäkohteliasta kiertää toinen kaukaa? 

ACO web2

Kaikki suomalaiset tietänevät viimeistään nyt, että etäisyyksien pitämisen lisäksi tehokkain tapa välttää ja levittää virustartuntoja on käsienpesu. Kun vähän väliä jynssää käsiään, nehän tietty kuivuvat. Nestesaippuoissa on eroja, joten kannattaa kiinnittää huomiota niiden koostumukseen. Sodium lauryl tai laureth sulfate (SLS) eli natriumlauryylisulfaatti on iholle turhan tymäkkää ja kuivattavaa. Yksi apteekissa myytävä pesuneste, joka ei sisällä SLS:ää on ACO Hand Soap Rich. Söpöön pulloon pakattu saippua kosteuttaa käsiä pitkään erityisellä kosteudensitojayhdisteellään. Samaan sarjaan kuuluu edellisessä blogissani esillä ollut käsivoide. Näistä kahdesta saa suloisen setin kylppäriin, sillä kaikki silmänruokahan tekee nyt hyvää.

Apteekista olen ostanut myös kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä, jotka ovat tosin lähiapteekistani tilapäisesti loppuneet. Siksi olen toistaiseksi siirtynyt omiin käsineisiini. Pidän niitä aina asioidessani kaupassa ja apteekissa. Muistutettakoon kuitenkin, että käsineilläkään ei saa kosketella nenää, suuta ja silmiä, sillä mikrobit tarttuvat niihin samalla tavalla kuin käsiin. Jätän ”asiointihanskat” autoon yöksi puhdistumaan ja otan käyttöön toiset hanskat, jos jatkan asioinnin jälkeen koiralenkille. Silti pitää aina pestä kädet, tulee kotiin mistä tahansa.

Olen yrittäjänä kokenut 90-luvun alun syvän laman, joka kaatoi yrityksiä kuin heinää. Ajattelin, että tästä en selviä millään! Mutta selvisin sittenkin ja niin selviää Suomi koronastakin. Tsemppiä meille kaikille tämän koettelemuksen keskellä!

Käsien kertomaa

26.02.2020 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

kädet

Jos pitäisi mainita yksi voide, josta en voisi luopua, se olisi ilman muuta käsivoide. En pärjää päivääkään ilman niitä. Minulla on käsivoiteita kaikkialla: yläkerrassa, alakerrassa, työpöydällä, yöpöydällä, autossa, laukuissa…. Ilman käsivoiteita käsieni iho kiristyy ja rypistyy. Ja mikä hulluinta – minulle tulee jano, jos käteni ovat kuivat! 

Yksi syy käsieni kuivuuteen on varmasti se, että pesen niitä usein – käytännössä aina, kun tulen kotiin mistä tahansa. Ja varsinkin, jos tiedän, että flunssaa on liikkeellä. Olen vasta viime vuosien aikana ymmärtänyt, miten tärkeää käsihygienia on pöpöjen leviämisen estämiselle. Toinen syy on koira. Mauno tuo mukanaan kaikenlaista roskaa ja rapaa turkissaan ja tassuissaan – eikä vähiten tällaisena surkeana talvena, joka on ollut yhtä sadetta.

Käsien iho on ohutta varsinkin kämmenselässä ja se altistuu muuta kehoa useammin vedelle ja rasvaa liuottaville pesuaineille. Vastikään luin jostain, että kuivuus voi olla myös merkki käsien huonosta ääreisverenkierrosta. Tässä on takuuvarmasti totuuden siemen! Minulla on kesää lukuun ottamatta poikkeuksetta kylmät kädet enkä ole tähän mennessä löytänyt tumppuja, jotka pitäisivät ne lämpiminä. Pelkkä kylmä ilmakin kuivattaa käsien ihoa, samoin kuin kuiva sisäilma.

Olen vuosia hankkinut käsivoiteeni apteekista. Mitään vakiomerkkiä minulla ei ole, ostan voiteen mikä on tarjouksessa, mistä olen huomannut mainoksen lehdessä, mitä en ole ennen käyttänyt tai mikä vain osuu silmiin. Nyt ostin saman tien apteekista neljä käsivoidetta, jotta pystyn viimeinkin vertailemaan niitä. 

 1. Avene Cicalfate Hand Cream tuntuu neljästä käsivoiteesta ravitsevimmalta. Pehmeä voide on helppo levittää, se imeytyy nopeasti ja jättää käsiin suojaavan kalvon. Käsivoide sisältää mm. ihoa korjaavaa sukralfaattia sekä kaikkien Avene-tuotteiden tapaan ihoa rauhoittavaa Avene Terveyslähdevettä. 

2. Aco Hand Cream Rich ei imeydy ihan yhtä nopeasti kuin Avene, mutta jättää imeytyessään kädet suorastaan silkkisiksi. Sisältää mm. pehmentävää rapsiöljyä. Kiva mieto tuoksu ja nätti tuubi. 

3. Favora Hoitava Käsivoide saa kädet pehmeiksi, mutta imeytyy kärsimättömälle luonteelleni liian hitaasti. Sisältää mm. helokkiöljyä ja glyserolia. Tuotteella on Allergiatunnus.

4. Lipikar Xerand Hand Repair Creamissa on nelikon kevyin koostumus. Tämäkin voide ilmeytyy nopeasti ja siinä on puolestaan La Roche-Posay –lähdevettä. Jättää kädet joustaviksi. Ihana mieto tuoksu. Tuote on lisäksi vedenkestävä. 

5. Uutuus! Huhtikuussa apteekkeihin tuleva Ducray Melascreen UV-anti-aging on kehitetty auringonvalon aiheuttamaa ihon ikääntymistä vastaan. Se myös vähentää ja vaalentaa pigmenttiläiskiä. Suojakerroin 50+. Tämä tuote täytyy hankkia kesäksi!

voiteet1,raj

Muistatko vielä?

26.01.2020 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

tämä,web

Minulla oli lapsuudessa ystävä nimeltä Riitta. Riitta asui Vaasan keskustassa kerrostalossa, jonne minäkin muutin noin 5-vuotiaana. Siitä lähtien olimme aina yhdessä. Tai niin minä ainakin lapsuuteni muistan. Siihen aikaan kerrostaloissa oli paljon lapsia, joten oli minulla muitakin leikkikavereita. Mutta eivät he Riitan veroisia olleet. Riitta oli kuin sisko.

valittu

Olimme Riitan kanssa samassa päiväkodissa, samassa koulussa, samalla rippikoululeirillä ja samalla kielikurssilla Itävallassa. Kävimme ratsastamassa yhdessä ja soitimme pianoa samalla pianonsoitonopettajalla. Ensimmäisille treffeillemmekin menimme yhdessä. Pyrimme samaan yliopistoon ja asuimme samassa kimppakämpässä. Sitten elämä erotti. Tai oikeastaan se oli sama mies, johon me molemmat ihastuimme. Se oli Riitalle liikaa. Riitan mielestä minä olin kaikessa häntä parempi ja nyt vein hänen ihastuksensakin. Riitalla oli miehen kanssa orastava seurustelusuhde, jonka hän vakuutti olevan ohi. Todellisuudessa Riitan tunteet olivat ihan muuta, kun minä puolestaan aloin seurustella lasteni tulevan isän kanssa.

Riitta katkaisi välimme kokonaan. Se oli hirveää, en ymmärtänyt sitä silloin ollenkaan. Mutta elämä jatkui. Valmistuimme, perustimme perheet, teimme töitä. Ystäväpiirimme ja ajatusmaailmamme muuttuivat. Tapasimme Riitan kanssa pari kertaa uudelleen noin 25 vuoden katkon jälkeen. Keskustelu kyllä sujui, mutta lähinnä mietin ”miten ihmeessä tuo on ollut sydänystäväni, kun olemme niin erilaisia”. Pari vuotta sitten liityin facebookiin ja Riitta pyysi minut fb-kaveriksi. Viestittelimme aikamme, kunnes päätimme taas tavata - nyt runsaan 10 vuoden jälkeen. Jostain syystä yhteyden löytyminen lapsuudenystävään alkoikin tuntua tällä kertaa hyvältä ajatukselta. Tarvittiin kokonainen elämä väliin ennen kuin pystyimme kohtaamaan aidosti uudelleen. 

vihreä1

Uuden alun jälkeen olemme monesti muistelleet yhteistä lapsuuttamme. Edesmenneen äitini mukaa minä oli leikeissämme tomera ja määräilevä, Riitta herttainen ja mukautuva. Mutta osasi Riittakin puolensa pitää. Yhden riidan aikana Riitta oli hakannut päätäni kotitalomme rapattuun kiviseinään. Minä en muista sitä ollenkaan. Meille tuli televisio ensimmäisten joukossa eikä Riitta kuulemma ollutkaan aina se, jonka annoin tulla meille tätä ihmekapinetta katsomaan. Ihanko totta? Ylipäätään Riitta muistaa asioita lapsuudestamme ja nuoruudestamme paljon paremmin kuin minä.

Miksi toiset muistavat asioita hyvin ja toiset eivät? Psykologit selittävät tämän ihmisten erilaisuudella. Osaamme paremmin ja huonommin kaikenlaisia taitoja. Sama pätee muistiin. Ihmisten muistien välisistä eroista ei siis tarvitse huolestua ja muistiaan voi itsekin kohentaa. Ravintolisistä tärkeimpiä ovat B12-vitamiini ja foolihappo. Kumpikin niistä edistää ns. normaaleja psykologisia toimintoja, joihin kuuluvat muun muassa muistaminen, keskittyminen, oppiminen ja ongelmanratkaisu. Koska en juuri syö eläinperäisiä ruokia, papuja enkä parsakaalia, olen alkanut nauttia B12-vitamiinia ja foolihappoa ravintolisinä. Itse tykkään pureskella niitä hyvänmakuisina puristeina, mutta välillä voisi kokeilla pore- ja suihkemuotoja.