Hakutermi: Sinkki


Flunssaviruksia väistelemässä

01.02.2019 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

kaijan-kukkavihko

Menetin rakkaan äitini lokakuussa ja hautajaiset olivat marraskuussa – pahimpaan flunssa-aikaan. En todellakaan halunnut saada mitään tartuntatautia hetkellä, jolloin jätin jäähyväiset äidille. Niinpä aloitin massiivisen suojauskampanjan mahdollisia taudinaiheuttajia vastaan.

Käsihygienian otin käyttöön heti. Ei kättelyjä! Mikrobit nimittäin tarttuvat tehokkaimmin suorassa kontaktissa toiseen esimerkiksi käsien välityksellä. Vaikka vieraalla ei flunssaa olisikaan, hän on saattanut koskea pintaan, johon joku nenäänsä niistänyt on tarttunut. Pirullisen sitkeä flunssavirus elää erilaisilla pinnoilla peräti yli vuorokauden. Tällaisia pintoja ovat vaikkapa kaupan ovenkahvat, bussin istuimet ja tietokoneiden näppikset.

Kädet kannattaakin pestä aina, kun tulee kotiin mistä tahansa. Saippua riittää veden lisäksi. Jos niitä ei ole tarjolla, on hyvä hankkia apteekista pieni pullollinen käsihuuhdetta, joka kulkee mukana laukussa. Muista pestä sormet myös sormusten alta! Sinne nimittäin kertyy pöpöjä Euroopan väkiluvun verran. Luin tiedon Helsingin yliopistollisen keskussairaalan vessan seinältä, joten siihen on uskominen. Muista myös kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen, sillä bakteerit tarttuvat helpommin märkiin kuin kuiviin käsiin. Ja vielä: opettele olemaan koskettelematta silmiä, suuta ja nenää käsin. Jos itselläni ei ollut taskussa nenäliinaa, hieraisin kutiavaa nenää puseron hihalla.

inkivääri

Hygieniapuolen lisäksi minulla oli käytössäni vuosien mittaan hyväksi havaittu patteristo ravintolisiä ja itsehoitolääkkeitä. Extra-annos C-vitamiinia kuuluu ilman muuta kalustoon, koska se muun muassa edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Itse tykkään apteekin C-vitamiineista poretableitteina. Niistä saa kivasti kuplivan ja hyvänmakuisen juoman, joka tuntuu jo itsessään piristävän.

Sinkki on ehdoton hivenaine flunssan ehkäisyssä ja siitä on painavaa tutkimusnäyttöäkin. Sinkkimuotoon on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi sinkkisitraatti toimii flunssan ehkäisyssä, mutta jos pöpöt pääsevät iskemään, pitää valita sinkkiasetaatti imeskelytablettina. Jos et muista, miten tämä nyt olikaan, varmista asia apteekista.

ColdZyme-suusuihke on uusin tuttavuuteni flunssan torjujana. Trypsiinientsyymiä sisältävä, patentoitu ColdZyme muodostaa kurkun limakalvolle suojaavan kalvon, jolloin flunssavirukset eivät pääse kiinnittymään siihen. Tämäkin tuote löytyy apteekin hyllyltä.

valkosipulit.web

Lisäksi söin valkosipulia raakana leivän päällä niin, että haisin – tai tuoksuin – varmaan metrien päähän. Aamuteehen lisäsin teelusikallisen verran inkivääriä. Väkevää, mutta kumma kyllä siihen tottui aika nopeasti muutaman ensimmäisen päivän irvistelyjen jälkeen.

En tiedä mikä näistä keinoista pöpöjen torjumisessa auttoi vai auttoivatko ne omalta osaltaan kaikki. Vai olisiko välttynyt taudilta joka tapauksessa? Tärkeintä kuitenkin oli, että tavoitteeni toteutui. Flunssa pysyi poissa ja äidin hautajaisista jäi ihanan valoisa muisto, joka kantaa pitkään.