Hakutermi: Lihassärky


Koronan läpikäyneitä lähipiirissä

25.08.2020 • Kirjoittaja: Kaija-Kristiina Törmä

uusin-H+H,web2

Kuten tiedämme, korona on tullut osaksi ihmisten arkea kaikkialla. Silti virus voi jäädä vähän kaukaiseksi ennen kuin joku lähipiiristä sairastuu siihen. Itse tunnen kahdeksan koronan läpikäynyttä. Ensimmäinen ystäväni sai viruksen paljon puhutussa Naistenpäivän konsertissa Helsingin Musiikkitalossa. Se pysäytti. Siunailin varmaan sata kertaa, että en sittenkään mennyt konserttiin, vaikka se oli kalenterissa.

Seuraavan ystäväni sairastuminen ei ollut enää järkytys. Sitten sairastui peräti kokonainen perhe; Helena ja Harri, heidän kolme aikuista lastaan ja yhden lapsen puoliso! Itse he ottivat asian rauhallisesti. – Elämässä nyt vaan tulee eteen yhtä ja toista. Luotimme suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Mutta mennään altistumisen alkulähteille, tarkkaan ottaen huhtikuun 5. päivään, jolloin vietetään perheen nuorimman lapsen Helmiinan syntymäpäiviä. Juhlat pidetään vanhempien kotona ja paikalla on vain kuuden hengen ydinjoukko. Halailut jätetään väliin, käsiä pestään ahkerasti ja hihaan muistetaan yskäistä. Turvavälejä ei pidetä, sillä pandemian alkuvaiheessa niiden merkitystä ei vielä hirveästi korosteta.

ruoka,blogiin,raj

Seuraavana päivänä perheen Anna-tyttärelle nousee kuume. Koronatesti on positiivinen. Anna on sairaanhoitaja, joten altistumisen voisi kuvitella lähteneen hänestä. Varmuudella sitäkään ei tiedetä. Viikon sisällä juhlista kaikki paikalla olleet sairastuvat. Perheen pojan Oton oireet ovat lievimmät; pelkkää nuhaa. Helmiinalla on puolestaan vain kovaa yskää. Lisäksi nuorilla menee yhtä lukuunottamatta maku- ja hajuaisti. Helenan kuume nousee yli 38 asteen, hänellä on lihassärkyä ja ripuli. Harri potee samoja oireita, joskaan kuume ei nouse korkealle. Hänellä on myös kova yskä, painon tunne rinnassa, pahoinvointia ja päänsärkyä. 

Kaikki käyvät koronatestissä, mutta Helmiinan testi on negatiivinen. Silti hänkin sairasti koronan. Viruksen oireissa ei siis ole mitään sääntöä. Kaikki sairastavat eri tavalla eikä testikään näytä aina oikeaa tulosta. – Monen maan käytäntö mitata kuume koronan toteamiseksi on täysin turha, koska kaikilla lämpöä ei tosiaan ole, Helena sanoo.

Itse sairaus kesti perheellä noin kaksi viikkoa. Koronaanhan ei ole varsinaista lääkettä, mutta vanhemmat lievittivät kuumetta sekä lihas- ja päänsärkyä parasetamolilla. Se toimi hyvin. Haju- ja makuaistin puutetta korvattiin ruoan houkuttelevalla ulkonäöllä ja kauniilla asettelulla. – Muuten ei olisi pystynyt syömään, Helmiina kertoo.

Taudista palautuminen vei kaikilla vielä toiset kaksi viikkoa. Se tuntui uupumuksena ja voimattomuutena. – Onneksi kuitenkin selvisimme koronasta näin vähällä ja onneksi emme silloin tienneet vakavista tautitapauksesta. Saimme apua ruokakaupassa käymiseen ja koirien lenkittämiseen ja kannustavat tsempit ilahduttivat, Helena ja Harri kiittelevät. Varotoimenpiteet jatkuvat kuitenkin edelleen. – Vaikka meillä on immuniteetti tälle koronamuodolle, voimme silti kantaa virusta käsissämme ja tartuttaa muita. Käsienpesu tai käsidesi tarvittaessa on siis todella tärkeää ihan kaikille!, Helena muistuttaa. – Ja pitäkää ne turvavälit, hän kehottaa vielä.